Förlåt Moder Jord

Häromdagen tog jag mig tid att titta på två otroligt jobbiga dokumentärer på SVT Play. Den ena handlade om jätteföretaget DuPont som förpestat och fortfarande förpestar vår jord med giftiga ämnen i samband med tillverkning av teflon. Den andra handlade om plast och sopberget av plast som växer lavinartat. Jag tittar ut på moder jord […]

Läs mer

Utsålt i Filipstad

Underbara Filipstad! Denna gamla kur- och brunnsort, känd för världens största knäckebrödsfabrik och för Nils Ferlin. Igår hade jag äran att få föreläsa på biblioteket i Filipstad för utsålt hus – en riktig toppenkväll! Stort tack till alla som tog av er tid för att komma och lyssna på historier om Kapten Elin, Hildegard, läkeväxter […]

Läs mer

Vitlök

Vampyrer och oknytt – vik hädan! Min boning är full av vitlök liksom min andedräkt. Att vitlöken fått rykte om sig att stärka immunförsvaret, vara cirkulationshämmande, svampdödande, antioxidant, sänka kolesterol och minska reumatisk värk är inte konstigt när en läser på om knölen. Det är allicinet som är lökens magiska ingrediens och också den som […]

Läs mer

På egna ben

Nu har Rackarungen stått på helt egna ben i ett år. 2018 var mitt första år som helt egen efter 17 års anställning i en helt annan bransch. Jag har lärt mig mer under detta år än jag gjort på länge. Bland annat noterade jag att januari är en ganska sömnig månad för hela näringslivet. […]

Läs mer

Barr på burk

Jag håller på att skriva lite texter till Nordiska Trädgårdars mässtidning, de ville ha tips på välgörande växter att skörda i mars, då årets mässa går av stapeln. Att skörda växter är inte det första en tänker på i mars månad, men naturen är så fiffig att hon förser oss med godsaker året om, även […]

Läs mer

Pigg till stumpen

Innan ljustillverkningen industrialiserades med standardmått och masstillverkning i fabrik, var det vanligt att ljusen sattes på ljushållare med pigg, eftersom ljusen kom i alla möjliga dimensioner och mått. Både ljus av bivax och ljus av talg var dyrt och en ville givetvis få ut så mycket som möjligt av ljuset och låta det brinna helt […]

Läs mer

Rackarungen kommer

”Rackarungen kommer”! Är det ett hot? Är det ett löfte? Det är ett löfte faktiskt. Precis som Filipstads Tidning skriver om idag, så återvänder jag till Värmland den 17/1 för att hålla mitt föredrag ”Trolldom eller läkekonst” på biblioteket. 18:30 börjar det, entré 40 kr, biljetterna släpptes igår och finns att köpa på biblioteket 0590-61359 […]

Läs mer

Barr på flaska

Äntligen fick jag tag på några flaskor barrträdsdryck att ta med från Finland. Tallbarren är mycket näringsrika och en fantastisk källa till vitaminer, men även barken innehåller hälsofrämjande ämnen. I vår svenska flora är det endast havtorn och nypon som har högre c-vitaminhalt än tall. Tallens bark och bast innehåller också olika fenolföreningar som skyddar […]

Läs mer

Bra karma

Mat är för billigt. Varför tar vi oss annars råd att slänga 45 kilo ätbar mat och dryck varje år? En tredjedel av maten som produceras globalt hamnar aldrig i någons mage. Det är därför så glädjande att både butiker och andra aktörer nu gör det enklare för konsumenten att vara med och minska matsvinnet! […]

Läs mer

Midvinter

Hej då bitterljuva Midvinter. Sex månader efter Sommarsolståndet är det nu dags för årshjulets längsta och mörkaste dygn, kl 23:23 ikväll väder det. Jag har alltid haft en dragning till mörkret och skyr därför inte november- och decembertider. Långa perioder av ljus kan däremot göra mig stressad och dränerad. Ljuset är intensivt och krävande. Mörkret […]

Läs mer