Frågor och svar

Rackarungen använder dels PayPal som betaltjänst, vilket innebär att du enkelt och säkert kan betala med kreditkort, men det finns också möjlighet att betala via Swish.

Önskas betalning på annat sätt så ordnar vi självklart det. Lista då din beställning och maila till info@rackarungens.se

Frakten är 59 kr per kolli.

Rackarungen strävar efter att packa och skicka alla ordar inom två arbetsdagar.

Rackarungen har ingen fysisk butik. Ett urval ur sortimentet säljs för närvarande på Historiska Muséets museibutik i Stockholm och så småningom kommer du även att hitta dem på frisörsalongen Gröna Saxen och ett antal andra utvalda ekobutiker i Stockholmsområdet.

I Rackarungens lokaler i Växthuset på Överjärva Gård sker själva tillverkningen och här finns också lagret. Hör av dig på info@rackarungens.se om du vill göra ett besök.

Enligt EU-lagstiftningen för kosmetiska produkter måste råvarorna listas i fallande ordning med dess INCI-namn. Dessutom skall varje enskild komponent som står med i EU:s litsa över allergener särskrivas i slutet av innehållsförteckningen. Detta gör att listan blir väldigt lång, trots att produkten endast innehåller några få råvaror.

Dessutom låter inte Benzyl benzoate, Benzyl salicylate eller Benzyl alcohol särskilt organiskt, men faktum är dessa komponenter ingår naturligt i de eteriska oljorna och är en verksam komponent som är helt ofarlig för personer som inte diagnostiserats med överkänslighet/allergi för just dessa ämnen.

Det är alltså inte alls så enkelt som att hålla sig till produkter med kort och begriplig innehållsförteckning – lagstiftaren kräver att tillverkaren skriver på det där till synes krångliga sättet.

EU-lagstiftningen kräver också datummärkning i form av en timglassymbol följt av bäst-före-utgången-av-datum, detta hittar du i rutan intill timglassymbolen, månad står först följt av år. I andra rutan finns ett batchnummer som också måste finnas på varje enskild produkt.

Det finns ännu inga generella krav som reglerar om en hår- eller hudvårdsprodukt får kallas ekologisk eller inte. Det är upp till tillverkaren att bestämma om och på vilket sätt deras produkt är ekologisk. Dessutom kan tillverkaren skapa sin egen märkning.

Då alla typer av miljöcertifieringar kostar pengar har Rackarungen valt att ännu inte låta produkterna certifieras. De råvaror som är ekomärkta är utmärkta på innehållsförteckningen i webbshoppen. Rackarungens har som mål att alla råvaror skall vara lätta att bryta ner av både kroppen och naturen samt vara hållbart framställda. Utveckling och sökande efter nya ekomärkta råvaror pågår ständigt och vissa råvaror har varken en eko eller icke eko framställning, t ex potatismjöl, salt och bikarbonat.

Rackarungens verksamhet stödjer andra småproducenter som i sin tur inte heller har råd med certifiering, varför bivaxet t ex saknar eko-märkning trots att det är framställt i samklang med miljön i alla led, av en biodlare som älskar sina samhällen och sina bin.

Läs mer på Ecolabel (www.ecolabelindex.com)

Enligt gällande EU-lagstiftning får tillverkaren inte beskriva verkningarna av en produkt utan att effekterna kunnat påvisas i dermatologiska tester på labb. Alla påståenden om effekter måste vara styrkta av dokumentation som framställs i samband med diverse analyser och tester.

Dessa tester är kostsamma och kan endast utföras av behörig personal, varför Rackarungens valt att inte gå vidare med dessa tester.

I övrigt är Rackarungens produkter säkerhetsbedömda och belastningstestade av toxikolog enligt gällande EU-lagstiftning, men beskrivningen av produkterna måste hålla sig inom ramarna för bestämmelserna.

Rackarungens krämdeo innehåller kokosolja som har en smältpunkt på ca 25 grader. Deon kan alltså bli väldigt hård om den förvaras kallt och blir lösare ju varmare den förvaras. Blir det riktigt varmt kan den skikta sig och i värsta fall läcka. Försök att förvara deon i normal rumstemperatur.

Funktionen är dock den samma även om deon blivit lös, rör bara om innan användning så att ingredienserna blandar sig igen.

Hårsprayen innehåller vatten utan parabener eller andra kemiska konserveringsämnen. Saltet, sockret och de eteriska oljorna gör dock att hållbarheten är minst 4 månader.

För skäggoljan, hudkrämen och krämdeon är hållbarheten minst 6 månader, ceratet upp till ett år. Vid förvaring i kylskåp ökar hållbarheten avsevärt.

Det ska vara enkelt och lätt att använda Rackarungens produkter, därför ska du kunna ha dem i normal rumstemperatur i ditt badrumsskåp. Förvarar du dem dock i kylskåp förlängs hållbarheten avsevärt.

Var uppmärksam med krämdeon där du t ex reser med den i varma länder, det finns risk att kokosoljan smälter och i värsta fall läcker.

Rackarungens försöker begränsa användandet av plast på grund av att vissa plaster lätt släpper ifrån sig kemikalier och gifter. Glasburkarna kan antingen källsorteras när produkten är slut eller återanvändas som ljuslyktor, förvaring av örtte, pesto eller kanske en egentillverkad hudkräm.

Tomma cerathylsor sorteras som hårdplast.

Kanske har du på en marknad köpt Rackarungens tandkräm eller grankådesalva. Kontakta Rackarungen på info@rackarungens.se för mer information om detta utbud.

Rackarungen skickar gärna produkter utanför Sverige. Maila då in din beställning till info@rackarungens.se. Observera att frakten blir högre än för inrikes.