Våga vara vild

När jag lever för länge i den rationella, civiliserade verkligheten och utsätter mig allt för mycket för konsumtionshets eller människor som förlöjligar och avfärdar allt de inte kan förstå, så slår tvivlet klorna i mig.

Allmänläkare som tycker att det är oroande att jag ägnar mig åt yoga och meditation, tandläkare som först berömmer min goda tandhälsa för att i nästa stund börja kritisera och ifrågasätta att jag inte använder miljögiftet fluor i min mun, klimatförnekare som berättar för mig att ”massutrotningar är inget nytt”, eller de som upprörda att det ryker ur öronen på dem när jag berättar om att läkeväxter medför färre biverkningar än syntetiska preparat.

Det är ju en välsignad tur att jag endast vistas korta stunder i den civiliserade verkligheten. Hur orkar folk vara där i hela livstider? Det är inget normalt tillstånd. Jag är så glad att jag är vild! Vilda djur har en mycket bättre förmåga att hantera förändring och har bättre förutsättningar för överlevnad än de tama. Vildhet är ett naturligt tillstånd till skillnad från att vara civiliserad.

Människan måste vara det enda djur som frivilligt avsäger sig sin frihet/vildhet och fängslar sig själv? I bostäder, på kontor…när glömde vi bort att vi är vilda?

När hoppade du senast jämfota i en vattenpuss mitt på torget? När brast du senast ut i sång på ICA? När kastade du dig senast huvudstupa ner i den oemotståndliga mossan?

Låt inte de tama diktera villkoren för ditt liv.