Solens ört är röd som blod

I Rackarungens stuga ligger nu massvis av Gaias medicin i alkohol i kommande 40 filosofiska dagar. Alkoholutdrag är en av alla metoder att extrahera verksamma ämnen som finns naturligt i medicinalväxter.

Johannesört är ett av de äldsta naturläkemedlen vi har för nedstämdhet och depression. I Sverige finns det sju olika arter och det är främst den äkta Johannesörten, Hypericum perforatum, som används medicinskt.

Denna solens ört är så mättad med solljus att den kan orsaka fotosensitivitet (känslighet för solljus) hos både människor och djur, om en vistas mycket i sol i samband med en Johannesörtskur. Örten är mycket leverstärkande och rensar därför levern väldigt snabbt, undvik därför att ta Johannesört samtidigt med andra läkemedel då dessa kan tappa sin verkan.

Örtens fornnordiska namn är mansblod och kommer sig av den blodröda vätska som oljekörtlarna avger, hypericinet. Ett annat namn är Fuga daemonum – djävulens flykt, uppkomsten till det namnet är inte heller svårt att förstå då en kur med Johannesört verkligen driver bort oro och skänker sol till den som använder den (jag kan skriva under på att det fungerar!). Johannesörten stimulerar kroppens produktion av serotonin lika mycket som SSRI-preparat. Detta kan läkemedelsindustrin inte längre blunda för och har nu läkemedelsklassificerat Johannesört som tinktur (alkoholutdrag), varför det inte längre är tillåtet att sälja. Andra användningsområden för (egengjord) Johannesörtstinktur är som sårmedel, besvär i övergången, behandling av virus, matsmältningsbesvär och ledsmärtor.

Förutom tinktur kan örten även extraheras i olja för utvärtes bruk samt drickas som örtte/infusion. Örtte på Johannesört är ett utmärkt sätt att ”sola” även under vinterhalvåret!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare