Tankar om ljuset

Så fort morgonen gryr påbörjar gudinnan Sol sin färd över himlavalvet, dragen av hästarna Arvaker och Allsvinn i sin solvagn. Här färdas hon alla dygnets ljusa timmar och när det sedan blir dags för mörkret att falla skyndar hon vidare till sin nattliga färd genom underjorden. En kamp mellan ljus och mörker, gott och ont, ordning och kaos.

I den egyptiska mytologin är det solguden Ra som styr solen i form av en båt. Vid dagens slut försvinner solbåten ner under jorden till det stora havet där solen utkämpar en kamp mot den jättelika ormen som varje natt försöker svälja solbåten. Denna myt satte skräck i människorna, de kunde aldrig vara helt säkra på att morgondagen åter skulle gry efter natten, att solen skulle gå upp igen.

I ungefär 150 år har vi i Sverige kunnat använda oss av elektriskt ljus. Elektriciteten är förmodligen den uppfinning som förändrat samhället och vår livsstil mest här i Sverige. Den gav oss möjlighet att själva styra över ljuset och vi behövde inte längre anpassa våra sysslor efter det naturliga ljuset från sol och måne. Det var nu möjligt att fortsätta arbetet på gården även efter mörkrets inbrott och den elektriska gatubelysningen gjorde städerna tryggare om kvällar och nätter än vad den tidigare varit. Solens betydelse kom att spela en allt mindre roll i vår vardag.

Naturens skiftningar mellan ljus och mörker etablerade människans dygnsrytm och därmed produktionen av de hormoner som reglerar den. Utsöndringen av sömnhormonet melatonin ökar vid mörker och dess motsats kortisolet, är lågt på natten och utsöndras istället när vi ska vara vakna. När vi följer naturens skiftningar mellan ljus och mörker genom att vistas utomhus på dagen och samtidigt minskar ljusexponeringen på kvällen, balanseras melatonin- och kortisolnivåerna på ett naturligt sätt och du kan lättare undvika sömnstörningar.

Vi nordbor har en kluven inställning till solen. Vi älskar de första värmande strålarna från vårsolen men är samtidigt livrädda för att den skall orsaka cancer och rynkor. Larmrapporterna avlöser varandra med uppmaningar om att använda solskyddskrämer för att minska risk för cancer, tätt följt av studier som visar på tydliga samband mellan det ökande användandet av solskyddskrämer och D-vitaminbrist. Borde vi inte istället prata om måttfullhet? Bra solskydd är ingenting som finns att köpa på tub på valfritt apotek. Bra solskydd handlar om sunt förnuft, men det är förstås inte lika lönsamt.

Maj och juni har bjudit på ljuvligt mycket sol, men idag förbereder sig Moder Jord för sin årliga vila. Sex månader efter vintersolståndet är det nu sommarsolstånd, årets längsta dag och kortaste natt. För mig är det den riktiga mid-sommardagen och det är nu som årshjulet vänder och mörkret åter ökar. Allt är i rörelse, inget är beständigt. Detta är en magisk dag då alla växter är i sin fulla kraft och under natten är småfolk, älvor och annat knytt är extra aktiva.

De kommersialiserade firandena av våra högtider har tagit över de gamla hedniska, men det traditionella midsommarfirandet är det som känns mest hedniskt tycker jag. Passa på att samla solen på burk idag genom att plocka Johannesört – solens ört. Att dricka örtte på Johannesört är ett utmärkt sätt att sola även under vinterhalvåret. Glöm heller inte att rulla dig naken i daggen i natt för att hålla dig frisk i höst och vinter. Att uppmärksamma högtiderna kring årshjulet handlar om att fira samspelet med naturens cykler och vårt ursprung. Anpassa dig till naturen, inte tvärt om.

Jag önskar dig ett magiskt och ljust sommarsolstånd!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare