Konsthantverkare sökes

För inte så länge sedan var marknader och torghandel den enda möjligheten för människor att köpa och byta varor som en inte kunde framställa själv. Det var också en socialt viktig mötesplats med skvaller och nyhetsuppdatering besökarna emellan. Marknaderna hölls ofta i samband med kyrkliga högtider och många av dem har traditioner som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden!

I mitten på 1800-talet blev det tillåtet att bedriva lanthandel och marknadernas betydelse minskade allt mer. Saluhallar och butiker tog över, köpmännen ville ha fasta platser för sin handel och myndigheterna ville förbättra hygienen kring livsmedel.

Jämfört med andra länder bedriver inte Sverige torghandel i någon större utsträckning idag. Men intresset för ekologiskt och närproducerat har på senare år fått ett uppsving och har bidragit till ett ökat intresse både från producenter, besökare och arrangörer.

När du köper handgjorda produkter på en marknad är du en del av en uråldrig och viktig tradition. Du stödjer småskaligt hantverk som så lätt kan konkurreras ut av de stora aktörerna med de låga priserna. Du köper mer än bara en vara, du betalar för hundratals timmar av produktutveckling, huvudbry och fullkomlig lycka. Hantverk är en del av någons hjärta, någons själ. Hantverk ska aldrig handla om att fynda i den monetära bemärkelsen, hantverk ska kosta.

För att kunna fortsätta hålla torg- och marknadshandeln vid liv, uppmanar jag dig som hantverkare att anmäla dig till de marknader som finns ute på landsbygden idag! Den generation som tidigare stått för hemslöjd och hantverk börjar bli till åren och det är dags att vi tar vid och förvaltar marknadstraditionen. Särskilt alla ni som jobbar med trä, smide och återbruk – jag vet ju att ni finns där ute.

Exempel på arrangörer som jag anser håller hög kvalitet på sina utställare är t ex Larsmäss i Järnboås (rundbergsgarden@telia.com) och Skansens marknadsbodar i Stockholm (sarah.skinner@skansen.se) och det finns många fler, både stora och små. Boka plats till 2019 så ses vi där!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare