Vitlök

Vampyrer och oknytt – vik hädan! Min boning är full av vitlök liksom min andedräkt.

Att vitlöken fått rykte om sig att stärka immunförsvaret, vara cirkulationshämmande, svampdödande, antioxidant, sänka kolesterol och minska reumatisk värk är inte konstigt när en läser på om knölen.

Det är allicinet som är lökens magiska ingrediens och också den som gör att andedräkten sedan får en svavelaktig lukt. Vitlökspreparat som saluförs som luktfria är därför verkningslösa eftersom effekten finns i det som sedan luktar. Att suga på en citronklyfta sägs ta bort den dåliga andedräkten, att tugga nejlika, anisfrön eller persilja likaså.

Det är de små klyftorna med lila skal som har den starkaste smaken och verkan. Jämför färgerna på en icke-ekologisk odlad vitlök och en ekologisk nästa gång du är i affären…

Vitlök innehåller 200 vitaminer, mineral, kalcium, magnesium, zink, järn och selen och har förmåga att sänka högt blodtryck och LDL-nivån (det ”onda” kolesterolet) i blodet avsevärt. Andra positiva effekter av att regelbundet äta vitlök är att stressnivåerna i kroppen dämpas och att kroppens naturliga motståndskraft ökar.

Allicinet har en starkt antibiotisk verkan och slår ut sjukdomsalstrande bakterier utan att skada de bakterier som kroppen behöver. De flesta läkemedel saknar en sådan urskillning. Krossad färsk vitlök har ibland visat sig vara mer antibiotiskt än penicillin och tetracyklin, dessutom är vitlök ett av få medel som funkar på virus. Det lättflyktiga allicinet har t.o.m anticeptisk verkan på avstånd.

Det finns även mycket intressanta studier kring vitlök och cancer. I länder där befolkningen äter mycket vitlök är cancertalet lägre vilket gör att forskare undersöker huruvida vitlök kan ha cancerhämmande och/eller cancerförebyggande verkan.

Färsk vitlök är allra bäst, 1-2 klyftor om dagen är en bra dos och ju mer en krossar, mosar, pressar eller mal sönder vitlöken desto mer nyttigheter kommer du åt. Ät vitlök i alla former eftersom olika tillredningssätt ger olika skydd.

Men glöm inte dess skyddande egenskaper som amulett mot svart magi, vampyrer och oknytt.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare