Älgört

Älgörten har inte börjat blomma än där jag befinner mig, tur då att det finns ett förråd kvar i frysen från i fjol. Det var så vackert att jag inte kunde sluta glo ner i burken.

Älgört, eller Älggräs har länge använts som medicinalväxt. Växtens tidigare vetenskapliga namn var Spiraea ulmaria och fick på tidigt 1900-tal ge namn åt värktabletten Aspirin. Nu är växtens latinska namn Filipendula ulmaria. Förr kallades också örten för mjödört eftersom den användes för att smaksätta mjöd.

På flera håll i Europa fick växten namnet ”älvadrottningen” vilket symboliserar hur växten nästan svävar som ett flor över fuktiga ängar och diken.

Älgörten innehåller stora mängder glykosider som omvandlas till salicylämnen i kroppen. Både blad och blommor innehåller dessa ämnen.

Salicylsyreföreningar fungerar smärtstillande och febernedsättande och ger därför naturlig smärtlindring vid t ex huvudvärk. Älgörten lindrar även ledvärk och muskelsmärtor samt hämmar inflammationer. Älgörtstinktur sägs också vara den bästa medicinen vid magkatarr och magsår eftersom slemämnen i växten skapar en skyddande och lindrande hinna. Den är dock inte för långvarigt bruk.

Det sägs att salicylater utvinns bättre i vinäger än sprit, men jag upplever ändå att utdraget i alkohol fungerar bättre än det i vinäger. För mig fungerar dock infusionen i hett vatten allra bäst vid huvudvärk, dvs att bereda växten som ett örtte. Det doftar och smakar dessutom ljuvligt av mandel. Ibland får en kvist lavendel slinka med i koppen också.

Jag brukar frysa in min älgört eftersom älgörten liksom citronmelissen, snabbt förlorar sin potens vid torkning.

Förutom att Älgörten är fantastiskt vacker i sin fluffiga prakt, så besitter hon även kärlekskrafter och bringar fred och lycka i hemmet. De små gröna bladen doftar och smakar förresten lite Jenka för er som minns det tuggummit.

Älgört var drottning Elisabeth I:s älsklingsblomma som hon ständigt hade i sin kammare, antagligen hackades den och strödde på golvet för väldoft och för att desinficera inomhusmiljön.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare