Återvinna textil

Du slänger väl inte trasiga strumpor bland brännbart?

Det har jag gjort alldeles för många gånger. Det var bara för några år sen som jag blev varse att all uttjänt textil skall lämnas för återbruk.

Textilier har stor påverkan på miljön och klimatet, både vid tillverkning och sophantering. Textil som är helt och som du bara ledsnat på kan du lämna till din lokala second handbutik eller direkt till någon som behöver.

Uttjänt textil som en trasig strumpa, kan lämnas i återvinningsboxar som finns hos t ex H&M, KappAhl, Lindex och Hemtex. Textilierna skall vara rena men kan vara trasiga.  Samla på dig det uttjänta i en påse och lämna alltihop i återvinningsboxen. Du kan också lämna dem på återvinningscentralen i särskilda boxar.

Tyget kan då antingen återvinnas genom att brytas ner till fibernivå och byggas upp igen till nytt tyg, eller återanvändas som exempelvis isoleringsmaterial och stoppning till industrin.

Att handla mer sällan, handla begagnat och att förlänga livslängden på det du redan har genom att laga, är så klart det mest klimatsmarta. Men det är inte alla som kan eller har möjlighet att laga trasiga kläder själv. Då kan ni stötta er lokala skräddare eller höra av er till sömmerskan Annafina annafinas@gmail.com eller konsthantverkaren och återbrukaren Dag på DA Crafts And Design för offert på lagning.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare