Återvinning

Under vinterhalvåret eldar jag en hel del värmeljus, Svanenmärkta och gjorda av stearin. När jag hittar refill så köper jag det, men det blir ändå en hel del tomma aluminiumbehållare över.

Och dessa behållare är en av de vanligaste felsorteringarna vi gör när det gäller sopsortering, enligt Stockholm Exergi.

Vekeshållaren och själva koppen är nämligen tillverkade av olika material. Vekeshållaren är gjord av järn och behållaren av aluminium och de ska INTE slängas i behållaren för metall, det är t.o.m förbjudet sedan 2015.

Istället ska de återvinnas på återvinningscentralen (detta kan skilja sig åt i olika kommuner, generellt kan en säga att bemannade och inhägnade återvinningscentraler tar emot tomma värmeljusbehållare).

Först ska du pilla bort vekeshållaren som sitter i botten av värmeljuskoppen och därefter sortera dem båda som metallskrot på din återvinningscentral. Här sorteras järnet ut med magneter, och om vekeshållaren sitter kvar i koppen hamnar båda i järnsorteringen och eldas upp.

Så: trots att de ska slängas på samma ställe behöver vekeshållaren först separeras från aluminiumkoppen för att det ska bli rätt.

Om alla hjälps åt att göra rätt kan vi spara massvis med energi och undviker onödigt resursslöseri.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare