Att tillverka salvor

Hygien- och kosmetikabranschen utmanas av en allt mer påläst och miljömedveten konsumentgrupp. Vi är många som vill ta tillbaka kontrollen och som vill veta vad tandkrämen, duschkrämen och schampot innehåller. Många är missnöjda med storproducenternas utbud vars massproduktion kräver konserveringsmedel och annat för att stå sig på lagerhyllorna, därför är det så roligt när vi är så många som vill tillverka våra egna produkter med snälla råvaror!

Men det finns EU-regler att ta hänsyn till. Det är t ex inte tillåtet att blanda en olivolja med en rapsolja, inköpta på matvarubutiken, och låta din familj använda den utvärtes (invärtes går bra, det är ett annat regelverk) utan att du först går igenom en rad praktiska moment samt öppnar på plånboken. Jag får frågor om detta varje vecka och tycker det är viktigt att upplysa om vad som faktiskt gäller. Regelverket är uppenbarligen inte förankrat hos allmänheten.

Innan du låter någon annan än du själv använda din produkt ska skall en säkerhetsrapport sammanställas grundat på det recept du använder. Det spelar ingen roll att det är en enda produkt som inte ens skall säljas. Recept, beskrivning av tillverkningsmetod, intyg att inga råvaror eller färdig produkt testats på djur, foto och artwork till produkten, information om hållbarhet samt hur du kommit fram till detta skickas in till en toxikolog/kemist som går igenom ingredienserna – var för sig, ingen hänsyn tas till cocktaileffekten. Detta kostar ca 2.000 – 3.700 kr/produkt.

Toxikologen meddelar dig hur innehållsförteckningen skall skrivas, alla allergener måste skrivas ut och därför blir innehållsförteckningarna väldigt långa och svårbegripliga, även på ”naturliga” produkter. Nyligen meddelade Läkemedelsverket att eteriska oljor skall anges som ”parfume”, vilket kommer göra det svårt för konsumenten att tyda om det är syntetisk parfym eller en eterisk olja med terapeutiska egenskaper.

När toxikologen sammanställt säkerhetsrapporten skall produkten registreras i CPNP som är ett EU-gemensamt register över kosmetiska produkter och en avgift på 600 kr/produkt skall årvis betalas in till Läkemedelsverket. En tillsynsavgift på 4000 kr tillkommer också.

Jag tycker att registret är nödvändigt – men varför så krångligt och dyrt?! Detta leder inte till säkra produkter utan snarare till att småproducenter slås ut eller sköter sina affärer utanför regelverket.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare