Att vara årsrik

När fokus skiftar från ”Hur ska jag lära mig det här?” till ”Hur ska jag föra min kunskap vidare?” då är du i övergången och ålderdomen.

Detta är en magisk tid för stor visdom och förståelse. Att åldras är en välsignelse, inte en förbannelse. Ålder är inte en kris. Alternativet till att inte åldras är att dö. Jag har sagt det förr och jag säger det igen – jag är bara pro-age!

I många kulturer utanför norden är det mycket ärofyllt att vara en årsrik klok gumma, med massa erfarenhet och kunskap att överföra till yngre generationer. På många platser är det fortfarande de årsrika kloka som bestämmer medan de yngre litar på att de äldre vill samhällets bästa. Hög ålder är där mycket prestigefyllt och de årsrika har en viktig roll som förmedlare av traditioner och normer.

I västvärlden tycks vi ha förlorat kontakten med våra förmödrars kunskap och visdom. Här finns en stark rädsla och motvilja inför åldrandet, rynkor fylls ut med botox och gråa hårstrån täcks med färg. 

När en kvinna går ur den fertila åldern kliver hon in i matriarkatets pondus. Nu flyttar energin från livmodern, vårt womb space, upp till hjärtat.

Västerländsk medicin ser på klimakteriet som en sjukdom istället för en naturlig övergångsprocess. Kvinnor får tidigt lära sig att klimakteriet är ett tragiskt och fruktansvärt besvärligt avslut på ungdom och sexualitet. Efter detta är vi förbrukade, som vore vi avelsdjur.

Den som går med på denna syn på kvinnans transformation, blir mer mottaglig för de argument som den industri som vill sälja dig piller, framför.

Övergången och ålderdomen är inte slutet – det är nästa fas i livet.  Inte heller döden är slutet, det är fortsättning för återfödelse, att födas in i andevärlden.

Naturen är så bra på att avdramatisera livscykeln och till sist den ofrånkomliga döden. Den ger oss insikt i att vi är en del i ett större sammanhang, ett kretslopp där ALLTING föds och dör. I naturen finns förruttnelse och död mitt i det sprudlande livet. Att dö är att återvända och förenas med oändligheten.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare