Bacillspray

Eteriska oljor har bakteriedödande funktion i varierande grad. Därför lämpar de sig bra till att göra ”handsprit” eller desinfektionsspray med för att använda när det är extra mycket baciller i omlopp. För att ta kål på virus krävs tvål och vatten eller handsprit med en alkoholhalt på minst 60 % beroende på vilken typ av virus det röt sig om.

Jag använder ett hydrolat (örtvatten som utvinns vid framställning av eterisk olja, finns att köpa på nätet) som bas, trollhasselhydrolat eller tea treehydrolat är mina favoriter eftersom de har antiseptisk funktion.

Om du ska använda sprayen till toastolen, handtag och andra döda föremål så kan du droppa i några extra droppar eterisk olja. Ska du ha den på huden så bör du utgå från receptet nedan. Är du extremt känslig kanske du bör avstå helt och det finns ingen anledning att desinficera sig själv eller hemmet slentrianmässigt, detta gäller endast när du omger dig av skadliga bakterier.

30 ml tea treehydrolat

Eteriska oljor:

5 dr tea tree

10 dr oregano

Sprayen doftar speciellt, har du svårt för tea tree-doften så kommer du inte gilla denna. Jag brukar droppa i lite eukalyptus, pepparmynta, gran eller citron ibland.

Om det är panik hemma och du vill desinfektera badrummet efter t ex magsjuka och inte har massa hydrolater och eteriska oljor hemma – gör ett starkt avkok på oregano. Alltså vanlig pizzakrydda från kryddskåpet.

Koka upp en del oregano med två delar vatten (typ, detta är ingen exakt vetenskap bara det blir starkt). Låt sjuda 5 min, sila och spraya eller torka utsatta ytor med avkoket.

Du kan också spraya dessa medel i rummen där den sjuka vistas, lite då och då. Överdriv inte. Avkoket håller sig i 5 dagar i kylskåp, hydrolatsprayen i flera månader i kylen.

Hosta i armvecket och tänk på att bakterier trivs i fuktiga miljöer, det spelar ingen roll hur mycket du tvättar händerna om du inte TORKAR dig ORDENTLIGT efteråt. Ta väck ringar och se till att det är torrt där.

Vill du köpa en bacillspray av mig så kostar de 110 kr + frakt 59.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare