Barfotaskor

En liten vitklöver (Trifolium repens L.) följde med ut på löprundan härom morgonen. Det är en av alla fördelar med barfotaskor, att diverse växter fastnar mellan tårna under löprundorna. För det gör det ofta
Jag är relativt ny med mina barfotaskor, har joggat i dem i ett par månader nu. Jag blev nyfiken på att testa eftersom det lät rimligt att låta fötternas alla senor, muskler och ligament arbeta, som de är menade att göra.
För 2,2 miljoner år sedan började neandertalarna att springa barfota och för 30 000 år sedan började skor användas för att skydda fötterna mot vassa stenar, varm glöd och annat obehagligt.
Våra moderna löparskor har länge varit styva och dämpade för att ge bästa skydd, detta gör att fötternas muskler inte kan jobba ordentligt.
Med barfotaskor blir hälisättningen inte lika hård eftersom steget hamnar på fotens främre del och tar emot kroppens tyngd bättre. Även belastningen på knäledet blir lägre. Löparsteget förändras och blir mer likt elitlöparnas som oavsett sko, springer mer på framfoten för att öka fart, spänst och styrka.
Fördelarna med flexibla, lätta skor med minimal dämpning, stabilitet och stöd är t ex ökad styrka i vadmusklerna, ökad tåstyrka, stärker fotvalvet och musklerna i mellanfoten.
Men, det finns självklart risker med att löpträna med barfotaskor, t ex ökad risk för hälsporre, hälseneinflammation och muskelbristningar i vaden och vid ett byte från dämpade skor är det superviktigt att övergången blir försiktig för att minimera risk för överbelastningsskador.
Kroppen älskar variation och det bästa är kanske att variera sig, barfotaskor ibland och dämpade skor ibland. Jag tänkte köra barfotaskorna sommartid och fortsätta med mina Icebugs på vintern.
Eftersom löpning för mig verkligen inte är en hobby eller ett intresse, så är jag inte road av av att vare sig springa fort, långt eller effektivt. Jag är helt ointresserad att mäta tid och distans, mobilen vilar tryggt där hemma.
Att röra mig utomhus är som meditation, återhämtning och ett perfekt sätt att få upp flås och cirkulation. Sömnforskaren Christian Benedict sa en gång att han hellre väljer en löptur framför en tupplur, eftersom samma återhämtningseffekt sker i hjärnan vid en power nap som vid en löptur.
Härligast är nog ändå kontakten med underlaget, fötterna och hjärnan kommunicerar och jag känner mig mer grundad med moder jord.