Bastubad

Vedeldad morgonbastu…finns det något bättre sätt att börja dagen på?

Spraket, elden, vattnet, ångan, dofterna.

I tusentals år och i alla olika kulturer, har människan använt badstugan – ba’stu’n. Bastun var den renaste platsen i byn och bastubad var ett billigt sätt att hålla sig frisk på.

Moderna studier har kommit fram till att regelbundet bastande stärker immunförsvaret, har en positiv effekt på hjärtfrekvens och blodkärl, minskar spänningshuvudvärk och nedstämdhet. Blodtrycket hos testpersonerna höjdes gradvis upp till 120 slag per minut – ett blodtryck som motsvarar normalintensiv träning. Så även om musklerna inte stimuleras på samma sätt som när man tränar så påverkas cirkulationssystemet på liknande sätt som vid träning och det hjälper hjärtat att hålla igång och pumpa som det ska.

När de varma stenarna överöses med vatten från stävan, utlöses negativt laddade joner som ökar koncentrationsförmågan och minskar trötthet. Meteorologer menar att det finns tydliga samband mellan människors välmående och jonernas laddning. Innan ett åskväder bildas t ex positiva joner i luften som för med sig olika föroreningar och kan ge oss huvudvärk och andra obehag.

Utöver bastubadets hälsofrämjande effekt var det förr den naturliga samlingspunkten i byn. Här möttes människor över köns- och klassgränser, fattade beslut och försonades. Bastun är än idag en fredad plats. Gammal, ung, rik, fattig, tjock, smal, hårig, rakad – nakna i hettan är alla lika.

På min kurs ”Naturens Apotek” berättar jag mer om bastulagen som gjorde svenskarna till ett av Europas skitigaste folk. Nästa datum är 9/10 i Arvika, sedan 16/10 i Stockholm.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare