Belladonna

I en avskild, gömd och svåråtkomlig del av trädgården växer min Belladonna (Atropa bella-donna).

Bella donna betyder “vacker dam” på italienska. Att växten fick detta namn kommer sig av att den innehåller alkaloiden atropin som har pupillvidgande effekt. Enligt sägnen så droppade kvinnorna förr blomsaften i sina ögon för att få stora vackra pupiller och en förförisk blick.

Belladonnan är en starkt verksam och potent potatisväxt och innehåller förutom atropin, även alkaloiderna hyoscyamin, skopolamin, ropin och små mängder nikotin. Hyoscyamin och atropin framkallar mycket obehagliga hallucinationer.

Hela växten är giftig, men särskilt frukterna som ser ut som små nattsvarta vackra bär. 3-5 bär är dödlig dos för barn, 15-20 för vuxna. Även om hon växer undanskymd hos mig så pryder en döskalle i betong hennes rabatt, för att understryka allvaret.

Eftersom växten är så potent så är den också en väl använd läkeväxt. I rätt dosering verkar den lugnande och krampstillande. Atropin används av ögonläkare pga dess pupillvidgande effekt. På svenska apotek framställdes tinkturer av belladonnablad ända fram till 1940-talet.

Belladonnan är en ständigt återkommande ingrediens i diverse häxpreparat. Den ingick både i kärleksbrygder och flygsalvor, på grund av sina hallucinogena egenskaper.

Linné gav växten namnet Atropa, vilket syftar på en av de tre ödesgudinnorna i den grekiska mytologin – Atropos, den oundvikliga. Hon är den av ödets gudinnor som klipper av livstråden.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare