Bivaxljus

Ljus av bivax började människan att använda för ca 2000 år sen. Idag är bivaxljus ganska ovanliga eftersom de är dyrare att framställa än t ex paraffinljus. Bivaxljus var lite av en lyxvara redan under romartiden och vanligt folk fick nöja sig med de illaluktande talgljusen. De tidiga grekerna använde ljus för att hedra gudinnan Artemis födelse, den sjätte dagen i varje månvarv.

Rackarungens bivaxljus är handrullade av 100% bivax och vaxets färg kan variera något. Ljusen brinner med en behagligt gul låga och producerar negativa jonpartiklar som hjälper till att rena inomhusluften genom att kapsla in de positiva jornpartiklar som avges från mobiltelefoner och annan teknik. Bivaxljus är betydligt mer miljövänliga än paraffinljus, både vad det gäller tillverkning och användning, men jag tycker ändå inte att en ska slösa på bivaxljusen, utan använda dem klokt, kanske vid speciella tillfällen.

Rackarungens bivaxljus är bredare än standardljusen och passar bäst i en stumpastake med pigg. Ljushållare med pigg var det vi använde förr till ljus, innan ljustillverkningen industrialiserades med standardmått och masstillverkning i fabrik. Rackarungens egen stupastake blev väldigt omtyckt men har dessvärre varit slut på lagret en tid. Det går bra att sätta ljusen i en tom värmeljuskopp, droppa lite vax i botten och trycka fast ljuset så att det står stadigt. Vissa karvar till nederdelen på ljuset så att det passar standardljusstakarna.

Välj de ståtliga 21-centimetersljusen eller de söta 12-centimeters.

2-pack 21 cm – 120 kr

2-pack 12 cm – 80 kr

Finns att beställa här.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare