Björksav

Om de bästa läkeväxterna bara hade funnits i exotiska länder, så hade vi inte överlevt här uppe i norr.

Vi har rosmarin och rosenrot istället för ginseng, vi har blåbär och havtorn istället för gojibär, taklök istället för aloe vera och björksav istället för kokosvatten. Just björksav har blivit en väldigt hajpad exportprodukt precis som swedish superberries – lingon, blåbär, havtorn.

Förr var björksaven en mycket viktig hälsodryck efter den näringsfattiga vintern, eftersom saven innehåller en rad olika näringsämnen.

Den består till 98 % av vatten som filtrerats genom björkens rotsystem och stam, xylitol, olika syror, c-vitamin, salicylsyra, kalium, kalcium samt andra mineraler och spårämnen. Björksav är en riktigt bra och naturlig energidryck helt enkelt. Och det är därför som björken betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.

Inom folkmedicinen har björksav använts som en blodrenande dryck, kur mot pollenallergi, vid förkylning och hosta, kolik, för att bota skörbjugg och tuberkulos, samt för att stödja njurarna och levern. Det går också bra att använda saven utvärtes som ett sammandragande ansiktsvatten eller som hårsköljning för att ge håret glans.

Perioden en har på sig att tappa björksav är kort och olika beroende på vart i vårt avlånga land en bor och hur långt våren har kommit just där. Men någon gång mellan islossning och lövsprickning är det lämpligt, efter det behöver björken sin sav själv.

På nätet finns åtskilliga beskrivningar om hur en tappar björksav. Att tappa sav ingår inte i allemansrätten.

Det är oerhört viktigt att inte skada trädet i onödan vid tappning. Plugga igen hålet när du är färdig så att inte trädet står och läcker sav. Byt träd om du ska tappa nästa år. Tappa inte för mycket sav åt gången från ett och samma träd.

Jag är så oerhört tacksam och ödmjuk inför den sav jag just tappat. Vilken skatt! Den smakar inte så mycket, lite sött och lite träigt. Den håller ca 3-5 dagar i kylskåp. Jag fryser in i flaskor direkt. Det finns andra sätt att förädla och bevara björksaven, du kan t ex mjölksyra den eller göra bubbel! Googla så hittar du en hel del tips.

På min kurs “Naturens Apotek” den 9/5 och 29/5 får du smaka en skvätt! Läs mer och boka din plats här.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare