Björnbär

Vilken fantastisk bärsommar det varit i år! Och än är det inte över, björnbären mognar sent och går att avnjutas från september och ända in i oktober.

Björnbär (Rubus subg. Rubus) är ett samlingsnamn på flera arter inom familjen Rosaceae, släktet Rubus. Den vanligaste är sötbjörnbär (Rubus plicatus). Rubus fruticosus kallades björnbär förr, då dessa betraktades som en enda art.

I vanlig ordning är detta inget bär utan en stenfrukt, proppfull med nyttigheter som antioxidanter, vitamin C, E och K, fiber, tanniner och folater.

Björnbärsbladen går likt hallonbladen att torka och använda till infusion. De innehåller garvämnen med spår av eterolja, som har en sammandragande verkan och som inom folkmedicinen används invärtes vid diarré. Det går även att använda avkok på björnbärsblad som mun- och gurgelvatten vid t ex munblåsor.

Tydligen så drack soldaterna under det amerikanska inbördeskriget avkok på björnbärsblad vid dysenteri (en akut tarminflammation orsakad av infekterad mat). Under dessa dysenteriutbrott deklarerades det tillfällig vapenvila för att soldaterna skulle ha möjlighet att plocka björnbärsblad för att hålla sjukdomen i stäv.

I år har jag testat att göra björnbärspunsch efter inspiration från ett recept från trädgårdsmästare martinbofeldt på Rothoffs museikoloni. Det finns olika beredningsalternativ, så här gjorde jag

50 cl arrak

4,5 dl björnbär

1 – 2 dl sirap eller socker

Blanda bär och arrak i en stor burk. Mosa lite lätt (annars krävs så mycket silning) och låt sedan stå i 3 månader.

Sila av bären och tillsätt sötningen i vätskan. Låt denna stå i ytterligare 3 månader. Häll på vacker flaska och gör en fin etikett.

Nu gäller det att testa tålamodet och hålla ut tills punschen är klar, vilket lär bli lagom till min födelsedag!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare