Björnbärspunsch

Den som väntar på nåt gott får ibland vänta hur länge som helst…

Det har varit en olidlig väntan sedan jag i slutet av september förra året satte min egen björnbärspunsch. Först skulle bären dra i arrak i 3 månader, sedan skulle det tillsättas socker och dra i ytterligare 3 månader. En prövning för tålamodet.

Idag förekommer punsch i stort sett endast i Sverige där den från början bestod av socker, vatten, te, citron och arrak. Arrak är ett fatlagrat destillat av ris, sockerrör, palmsaft och kryddor och importerades till Sverige i mitten av 1700-talet.

På grund av sitt exotiska och dyra innehåll var punschen till en början en dryck förbehållen samhällets välbärgade. Under 1800-talet dracks drycken flitigt som avec och gav namn åt den inglasade punschverandan. Den dracks varm precis som många andra spritdrycker under denna tid. Idag har punschen förlorat sin popularitet, men förekommer så klart ibland till ärtsoppan.

Själv har jag inte så mycket erfarenhet av punsch och därför lite svårt att betygsätta min egen utan referens. Men jag gillade den. Gubben föredrog den rumstempererad medan jag tyckte den smakade mest och bäst uppvärmd.

Tyvärr fick den avnjutas ur whiskyglas från Mackmyra i brist på riktiga punschmuggar i silver.

Det finns olika beredningsalternativ, så här gjorde jag

50 cl arrak

4,5 dl björnbär

0,75 dl ljus sirap

0,75 dl socker

Blanda bär och arrak i en stor burk. Mosa lite lätt (annars krävs så mycket silning) och låt sedan stå i 3 månader.

Sila av bären och tillsätt sötningen i vätskan. Låt denna stå i ytterligare 3 månader. Häll på vacker flaska och gör en fin etikett. Avnjut varm till exempelvis ärtsoppa. Enligt traditionen skall ärtsoppa endast inmundigas på torsdagar och endast under den period där månadsnamnet innehåller ett R.

björnbär, björnbärspunsch, egen punsch, punsch, recept

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare