Cistus

Cistus ladaniferus – en av mina doft- och smakfavoriter. Det finns cirka 20 arter av växter i Cistussläktet. Busken kallas vanligtvis för Rockrose, Klippros eller Cistros och växter runt medelhavet där den i tusentals år använts som läkeväxt.

Av Cistus görs både te, rökelse och eterisk olja. De rosliknande blommorna doftar ingenting, det är det gröna bladverket som skördas och används.

De arter jag varit i kontakt med är Cistus ladanifer och Cistus incanus. Incanus kallas också Grå Klippros eller Grå Kistros (trots att blomman är rosa). Den är rik på magnesium och antioxidanter och används för att stödja kroppen vid hjärt-kärlsjukdomar, allergier, blodproppar, virus-, svamp- och bakterieinfektioner. Den anses också bra vid hosta och sjukdomar i övre luftvägarna samt stärkande för immunförsvaret. Cistus incanus verkar också stärkande på huden och kan lindra vid t ex eksem och psoriasis. Dessutom har den använts som fästingmedel.

Ångdestillatet (den eteriska oljan) av Cistus ladaniferus kallas Ladanumolja, Cistros eller falsk ambra. På engelska kallas den Labdanum. (Ej att förväxla med laudanum som är tinktur på opium!) Cistus finns också som absolut. Absoluter består av eterisk olja, vax och fett samt andra ämnen som inte följer med vid ångdestillering. De är tjockare och mörkare i konsistensen än eteriska oljor och framställs via extrahering i lösningsmedel. De har ofta en rundare och tyngre doft än motsvarande eterisk olja. Absoluter är lite billigare än ångdestillat. 

För länge sedan samlades hartset från Cistus in genom att kamma skägg och hår på getter och får som hade betat på cistusbuskar. Hartset användes som ingrediens i rökelse men också medicinskt för att behandla förkylning och andra åkommor.

Jag är väldigt förtjust i doften av Cistus. Absoluten och ångdestillatet skiljer sig åt i karaktär, men de är båda ganska tunga och intensiva med viss sötma och träighet. Väldigt speciell och unik doft. Cistus finns även som hydrolat, det kallas Rockrosehydrolat.

Teet smakar blommigt och milt. På mina workshops bjuder jag på en infusion gjort på en blandning av Cistus/Rockrose och några av mina andra favoriter. Se datum och mer info här.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare