Dear bikarbonat – will you marry me?

Natriumvätekarbonat, E500. Det låter inte jättenaturligt och skonsamt kanske. Faktum är att natriumbikarbonat är en fullkomligt naturlig produkt som finns både i våra hav och i marken. Även vår kropp producerar bikarbonat med uppgift att reglera pH-balansen i saliv och magsäck.

I generationer har man använt bikarbonat som både städprodukt och i husmorskurer och det är faktiskt lite av en mirakelprodukt. Varför pratas det inte mer om detta universalmedel i dessa miljömedvetna tider?

Som med mycket annat ”naturligt” finns det ingen marknad för bikarbonat på samma sätt som det finns för andra patenterade städ- och hygienprodukter. Det går helt enkelt inte att tjäna pengar på bikarbonat eftersom det är billigt och inte går att ta patent på.

Så, släng ut alla starka, miljöfarliga, illaluktande och dyra rengöringsmedel och ställ in en säck Natriumvätekarbonat i städskrubben istället. Storpack finns att köpa billigt på diverse grossister. (Observera att bikarbonat inte är det samma som bakpulver. Bikarbonat är 100% ren natriumbikarbonat. Bakpulver är en blandning av bikarbonat och olika sura ingredienser.)

STÄD OCH RENGÖRING
För effektiv rengöring av kakel, badkar, handfat, speglar, lysknappar, dörrar och karmar, köksluckor, spis, ugn, micro, rost- och rostfläckar, koppar med te- och kaffefläckar – gör din egen rengöringsprodukt genom att blanda varmt vatten och bikarbonat, gärna med en skvätt ättika eller citronkoncentrat för maximerad effekt. Ca 1 del bikarbonat och 3 delar vatten beroende på hur smutsigt det är. Tappa upp i en blomspruta och spraya, låt verka en stund och torka sedan noggrant av med svamp eller trasa.

Kastruller och stekpannor med fastbrända matrester rengör du enkelt genom att hälla i vatten och lite bikarbonat. Låt det koka upp, dra bort från plattan och rengör med svamp. Hårt smutsade pannor kan stå över natten med blandningen.

Håll din mikrovågsugn fräsch genom att ställa in en kopp vatten med 2 tsk bikarbonat i mikron i 3 minuter. Torka rent med trasa.

Bikarbonat kan fungera som naturlig kemtvätt. Blanda bikrabonat och några droppar eterisk olja av lavendel och eukalyptus i en skål, strö ut på madrassen, mattor och i skor för att rengöra och få bort lukt. Låt gärna stå över natten, dammsug sedan upp alltsammans.

Att tvätta kläder med bikarbonat fungerar utmärkt. För hårt smutsad tvätt, förbehandla genom att först fukta fläcken med vatten, strö sedan på bikarbonat, gnugga försiktigt och låt verka en stund. Tvätta sedan med hälften miljömärkt tvättmedel och hälften bikarbonat. Bikarbonatet fungerar både som blekmedel och mjukgörare.

Mot dålig lukt i kylen, under diskbänken eller i skogarderoben – ställ in en skål med vatten och bikarbonat med fräscha eteriska oljor i och låt stå tills lukten försvinner.

Ohyra är inte så förtjusta i bikarbonat. Strö bikarbonat längs rummets vägglister och dörrtrösklar för att förhindra myror och andra små kompisar flyttar in. Giftfritt för alla inblandade.

Vid stopp i avloppet – gör en blandning av lika delar salt och bikarbonat och häll i en hink med kokhett vatten. För att maximera effekten kan du ha i lite ättika. Häll ner i avloppet och upprepa några gånger.

HUDVÅRD OCH HYGIEN
Bikarbonat motverkar svettlukt, eftersom det neutraliserar pH-värdet i armhålan och tar kål på bakterier. Fukta armhålan med lite vatten och applicera försiktigt bikarbonat i armhålan. Eller gör din egen krämdeo av lika delar stärkelse, bikarbonat och kokosolja.

Skölj munnen med vatten och bikarbonat för att motverka dålig andedräkt. Har du i ett par droppar pepparmintsolja får du ett fräscht munvatten.

Gnid in fingrarna med bikarbonat efter att du skurit lök eller vitlök, skölj av med kallt vatten. Strö bikarbonat på dina skärbrädor också när du ändå är i farten, då försvinner löklukten.

Du kan blanda bikarbonat med vegetabilisk olja eller vatten och göra din egen peeling. Bikarbonatet kan verka lätt blekande på pigmentfläckar och är mycket rengörande och effektivt på pormaskar. Men massera inte för hårt och glöm inte att rengöra ansiktet innan.

Du kan också göra ett ångbad för ansiktet genom att koka upp vatten och bikarbonat. Håll ansiktet över ångan med en handduk och sitt i ca 10 min.

Häll bikarbonat i fotbadet, det gör under för torra och fnasiga fötter.

Rengör ditt hår med bikarbonat – blöt upp lite bikarbonat i handen och fördela i hårbotten. Massera försiktigt och skölj gärna med äppelcidervinägervatten för att pH-balansera hårbotten efteråt.

Bikarbonat både renar och bleker, vilket gör den idealisk som tandtvätt. Gör din egen tandkräm genom att blanda lite bikarbonat, kokosolja, björksocker och pepparmintsolja – så skonsam att du kan använda den morgon och kväll.

HUSMORSKURER
Blanda 1-3 tsk bikarbonat i ett glas ljummet vatten och gurgla regelbundet vid halsont.

0,5 – 1 tsk bikarbonat i ett glas med vatten kan du dricka vid halsbränna. Skall också fungera vid irriterande hosta.

Bikarbonat är förträffligt mot klåda, t ex på myggbett, getingstick, vattkoppor mm. Häll i en tesked bikarbonat i ett glas ljummet vatten och badda på utsatt område – det fungerar verkligen! En favorit på myggbett och när man bränt sig på brännässlor.

Lycka till!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare