Den godkända kvinnan

Aggression, fysisk styrka, ambitioner, kortklippt frisyr, håriga armhålor och ben, osminkat, whiskey, hockey, promiskuösitet och grovgöra är inte manliga egenskaper och attribut. Det är mänskliga epitet som vår kultur definierar som manliga.

Kvinnor har exakt samma tillgång till allt detta, men i ett patriarkat är det bara accepterat då de tillskrivs en man. Det är som att samhället låtit mannen kidnappa och anamma allt det enkla och naturliga. En kvinna som inte sminkar sig, inte rakar ben och armhålor och inte har bh har helt förfallit i patriarkatets ögon. En attraktiv kvinna ska inte sätta bekvämlighet eller njutning först.

Den godkända, stereotypa mannen använder inte smink för att framhäva ögon och läppar – kvinnan gör det. Mannen rakar inte sina ben – kvinnan gör det. Mannen kan sitta och bresa med benen i TV-soffan – kvinnan ska hålla ihop dem. Mannen kan ta plats och vara utåtagerande – en högljudd kvinna anses känslostyrd och irrationell, gapig och jobbig. Mannen undersöker och forskar – kvinnan skvallrar och snokar. Mannen kan vara en lagom engagerad och rolig pappa med självklart utrymme för egentid – kvinnan ska vara ständigt närvarande, duktig, uppfostrande, ansvarstagande. Det är inte mannen som ska tygla sina lustar – det är kvinnan som ska låta bli att fresta. Kvinnliga offentliga personer blir ihågkomna för vilka män de haft relationer och barn med. Män för sina prestationer. Generaliseringar förvisso, men som grundar sig i vår verklighet.

Hur blev det så här? Det är ju bara hittepå?! Varför har vi gått med på det här?

Jag vill välja själv om jag vill vara smal, tjock, högljudd, tillbakadragen, besvärlig, till lags, modig, feg, om jag vill ha bh eller inte, vara osminkad, uppiffad, rakad, orakad, ha kort frisyr, ha lång frisyr, ligga runt, leva i parrelation, avlägsna mina rynkor, låta rynkorna vara, skaffa barn, vara barnfri, fixa brösten eller låta hängpattarna hänga.

Först när varje kvinna själv kan få bestämma över allt detta utan att dömas av patriarkatet, så är vi fria.

Det är liksom inte hämnd vi är ute efter, det är jämlikhet.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare