Det fysiska rummet

När en som jag är bra på att vara social men kan ske inte alltid tycker om att vara social, så har dagens teknik och i synnerhet de smarta mobiltelefonerna underlättat.

Vi kan chatta i realtid med nära och kära på andra sidan jorden, vi kan jobba hemifrån och ha kontakt med kunder och kollegor via e-post. Vi behöver inte trängas i matkön utan kan beställa hemkörning, vi kan beställa julklapparna på nätet och slippa knuffas ute på stan.

Samtidigt så går vi miste om så mycket när vi slutar att ses i det fysiska rummet. En stor och viktig del i vårt sätt att kommunicera och uttrycka oss sker via ansiktsuttryck och kroppsspråk. Detta bidrar till att empatin människor emellan minskar, det är som bekant mycket enklare att vara elak mot någon när du sitter vid datorn än om du möter hen ansikte mot ansikte. Självcensuren försvinner och vi får inte får någon ögonblicklig återkoppling via kroppsspråket, på det vi uttryckt.

Under sent 1900-tal när datoranvändandet bredde ut sig allt mer började människor använda teckenbaserade och ansiktsliknande humörsymboler – smileys – för att förmedla en känsloyttring eller komplettera det en hade skrivit.

Nu kallas de för emojisar och idag har vi ersatt våra egna ansiktsuttryck och kroppsspråk med dessa när vi kommunicerar digitalt och språket känns för torrt eller icke talande.

Jag tycker verkligen att tekniken underlättat på många sätt för mig – inte minst i mitt företagande –  men visst är det helt oslagbart med en IRL-kram eller att möta sin bästa väns vänliga blick när en ska mötas för en fika? En hälsosam blandning av verklighet och cyber är nog allra bäst.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare