Dill

Dill (Anethum graveolens L.) är så mycket mer än bara en smaksättare till färskpotatis, inlagd gurka och kräftor.

För att vara en liten kryddväxt så har dill hög näringstäthet. Enligt Livsmedelsverket täcker 100 gram dill 47% av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin A, 87,5% av vitamin C och 30% av vitamin B2. När det gäller mineraler så täcker 100 gram dill 23% av RDI med järn, kalium 37,5% och kalcium 43%.  Dill är även rik på zink och magnesium.

Den karaktäristiska dillsmaken kommer från en flyktig olja som bl a innehåller ämnet karvol, som också förekommer i krusmyntans blad och i kumminolja.

Dill har tidigare använts som medicinalväxt och omnämns redan i de egyptiska Ebers-papyrusrullarna, från cirka 1 500 före vår tideräkning. Den spreds så småningom som så många andra växter med munkarna upp hit till Skandinavien, och det svenska namnet dill är känt redan under 1500-talet.

Det var främst dillfröna som användes medicinskt, avkok på frön sägs vara kramplösande, fördriva tarmgaser, lindra illamående och hjälpa vid matsmältningsbesvär. Fröna kan tuggas för att få bukt med dålig andedräkt.

Verkande ämnen är eterolja med limonen och karvon. Avkok på själva växten anses vara lugnande och kan användas som kvällste vid sömnbesvär.

Genom destillation av dillfröna utvinns eterisk olja som anses främja matsmältningen, lindra muskelkramp och huvudvärk. Den eteriska oljan används även i hudvård för att återfukta huden.  

Hildegard von Bingen beskrev dill som en växt som tyglar mänskliga lustar, den odlades därför flitigt i klosterträdgårdarna.

I en medeltida skrift går att läsa: Tag dillfrö och sjud det i öl eller vin och drick, det fördriver bukvärk och all värk av inälvorna, verum est (”det är sant”).

Ett knippe dill över dörren skyddar även mot trolldom och driver det onda på flykt.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare