Du är vad du tänker

Ända sedan läkekonstens barndom har människan känt till och fascinerats av placeboeffekten. Vilka mekanismer är det som gör att hjärnan verkar frigöra vissa signalsubstanser som fattas i kroppen och på så sätt påbörjar läkningsprocesser? Hur kan tanken påverka kroppens biokemi?

Placeboeffekten är oerhört störande för västerländsk medicin, som så gärna vill skilja på kropp och själ. Allt skall vara vetenskapligt, förutsägbart och framförallt mätbart inom den moderna medicinen. Allt annat är bluff och båg.

Ett spännande exempel på placeboeffekten är från andra världskriget. Då gavs morfin som smärtlindring till de sårade soldaterna i strid. Efter en tid tog morfinet slut. Då beslutade sig den amerikanske narkosläkaren Henry K. Beecher, för att injicera en koksaltlösning istället, bara för att ge soldaterna någonting alls. Han upptäckte då till sin förvåning att en tredjedel av soldaterna faktiskt reagerade som om de fått morfin! De kände en smärtlindring efter injiceringen, trots att det bara var vanlig koksaltlösning. Hur är detta möjligt?

Kroppen har genom tidigare erfarenhet lärt sig att smärtlindring uppstår efter injiceringen. Förväntningarna på att känna ett minskat obehag, gör att hjärnan då producerar hormonet enkefalin, en smärtstillande substans som liknar morfin och således tar bort smärtan. Kroppen kan alltså på detta sätt programmeras. Man kan börja en behandling med läkemedel, för att sedan övergå till sockerpiller och ändå uppnå samma resultat utan det verksamma ämnet. Hjärnan skapar en läkande effekt bara genom att patienten tror att något fungerar. Man kan till och med få placeboeffekten utan att faktiskt ta preparatet. En patient som lider av ångest kan uppleva ett lugn bara genom att veta att man har ett verksamt läkemedel hemma i medicinskåpet.

Otroligt, eller hur? Och förmodligen ödesdigert för läkemedelsindustrin…

Placeboeffekten utlöses av en rad olika mekanismer – förväntningar, erfarenheter, vem som ger dig pillret, vilken färg det har, priset och förpackning. Tankens förmåga att påverka hur vi mår och hur vi presterar är kraftfull och ska inte försummas. Ingen ifrågasätter en idrottskvinnas positiva tänkande inför en viktig match. I kombination med träning så är en idrottares viktigaste tillgång självförtroende och en övertygelse om att man kommer att övervinna alla hinder och stå överst på prispallen.

Men synen på alternativmedicin är annorlunda. Här verkar det inte räcka med att en patient hoppas och tror på att älgörtstinkturen (som innehåller det verksamma ämnet acetylsalicylsyra som finns syntetiskt i många värktabletter) ska lindra huvudvärken. Örtmedicin och alternativ vård har aldrig ansetts lika seriös som den nya skolmedicinen. Trots att den är väl beprövad och använts av människan i århundraden. Nå väl.

Skulle det kunna vara tvärt om också? Att blotta tanken på att något är farligt för oss skulle kunna framkalla en negativ reaktion, fysiskt i vår kropp? Detta är placebons motsats och minst lika intressant!

Fenomenet kallas noceboeffekten. Det innebär att negativa förväntningar hos en person förvärrar symptomen eller t.o.m skapar obehag utan att man faktiskt drabbats av någon sjukdom. Säg att en kollega på ditt jobb plötsligt går hem p.g.a magsjuka. Blotta tanken på att du några minuter tidigare suttit bredvid personen i ett möte kan få dig att känna dig illamående, trots att en eventuell smitta inte rimligtvis kan ha hunnit ge symptom redan. Eller att du får reda på att släktingarna som sov över hos dig igår fått löss. Då börjar det plötsligt klia i hårbotten…

Man kan också se noceboeffekten hos allergiker. Det finns inte lika mycket att läsa om kring noceboeffekten som placeboeffekten, men här har jag egen erfarenhet. Min superallergiska klasskompis i grundskolan, kunde vistas i samma rum som ett pälsdjur i flera timmar, utan att känna av det minsta besvär – tills hon fick reda på att djuret var där. Då utbröt plötsligt en allergisk reaktion. Men så länge hon var ovetande så gick det bra. Jag har liknande erfarenheter med nötallergiker, som av misstag ätit livsmedel innehållande nötter och inte känt obehag för än man läst innehållsförteckningen och konstaterat att man ätit något man inte tål – och då fått en allergisk reaktion.

Detta är både intressant och oerhört provocerande att tala om, då det givetvis finns mänger med människor som lider svårt av sina allergier! Detta är intet på något sätt ett försök att förringa deras besvär eller påstå att obehagen är påhitt! Verkligen inte. Man kan bara konstatera att noceboeffekten trots allt existerar och kan förvärra symptom och framkalla reaktioner hos människor först när man VET att man blivit utsatt för något man inte tål. Reaktionen triggas rent mentalt och manifesteras fysiskt, som smärta och obehag. Men detta gör givetvis inte besväret mindre verkligt!

Besläktat med detta är ett ÄNNU känsligare och obekvämare ämne att tala om, nämligen begreppet sjukdomsvinst. Detta har vi nog alla haft en släng av någon gång. Sjukdomsvinst betecknar de fördelar som en person kan få på grund av ett sjukdomstillstånd. Det kan vara något tillfälligt som t.ex en bruten arm. Under läkningsprocessen får man massvis med uppmärksamhet och bekräftelse i form av sympati och hjälp med vissa göromål. Jag minns själv att jag slapp göra vissa läxor när jag i tonåren bröt armen och var gipsad. Det kan även gälla sjukdomstillstånd av mer kronisk karaktär, så som allergier, astma, diabetes och fobier. Här blir sjukdomen eller fobin en del av personligheten och gör att man ständigt erhåller uppmärksamhet och medkänsla. Det blir en del av en identitet och man upplever – medvetet eller omedvetet – en sjukdomsvinst.

Kanske kan vi styra mer än vad vi tror med hjälp av tankekraft? Kanske skadar det i alla fall inte att tänka positivt lite oftare. Det borde inte bli sämre i alla fall. Om man vet att man har makt att förändra så kan man också lättare hitta styrkan att också våga.

Rackarungen tackar för uppmärksamheten och passar på att önska alla en riktigt härlig start på kommande veckan, full av bra och frisk energi <3

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare