Egen munspray

Minns ni Vademecums munspray?

Den använde jag flitigt i min ungdom innan det vankades disco på Hyttan i Karlstad och tryckare till Skid Row’s ”18 and Life” och ”When the Children Cry” med White Lion…

Under 90-talet läste jag nog aldrig en endaste innehållsförteckning på vare sig mat eller hygienartiklar. Men PEG-oljor i struten kan jag gärna vara utan.

Munspray och munskölj ersätter aldrig tandborstning och ska ses som ett komplement. Dessutom tar munvatten och munspray bara tillfälligt bort dålig lukt.

Det är enkelt att göra sin egen munspray om det endast är fräschör en är ute efter. Jag brukar använda eukalyptusydrolat och äkta ekologiska eteriska oljor som eukalyptus radiata och pepparmynta. Du behöver även en liten flaska med spraypump. Börja med några få droppar eterisk olja, det är mycket potenta små droppar detta, som alltid skall handhas med stor respekt och försiktighet. Börja med

10 ml eukalyptushydrolat

8 dr pepparmynta

5 dr eukalyptus radiata

Om du vill ha din spray lite starkare så kan du ta någon extra droppe eterisk olja, men börja med låg dosering. Min spray känns både stark och svalkande, men på ett behagligt sätt. Jag tycker att fräschören sitter i ganska länge. Du kan använda vilket hydrolat som helst egentligen, jag har aldrig känt smaken av hydrolatet.

Som sagt, eteriska oljor är terapeutiska och potenta, överdosera inte denna spray genom att använda den hela tiden.

Vem vet, kanske kan vi få dansa tryckare med varandra snart igen. Till dess så blir det mundusch och lite nostalgilyssning på gamla tryckarlåtar helt på egen hand.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare