Ekologisk bikinilinje

Snart är sommaren här med strålande sol och bara ben!

Utan att lägga någon värdering i huruvida det är ”rätt eller fel” att avlägsna kroppsbehåring, så är det trots allt många kvinnor och män som väljer att raka sig. Jag vill inte med detta inlägg på något sätt förespråka det ena eller det andra, utan helt ge ett naturligt och ekologiskt alternativ till rakning och traditionell vaxning, för de som vill ta bort sitt hår.

Att raka sig med rakhyvel flera gånger i veckan sliter givetvis på huden. Varje gång man rakar sig nöter man bort hudens översta skyddslager, stratum corneum, och huden känns ofta torr, stram och irriterad efteråt.

Att vaxa innebär också ett visst slitage på huden, men eftersom det görs mer sällan är det också mer skonsamt – förutsatt att du använder ett bra vax! Hårbortagningsmedel med parabener, parfym, mineraloljor, BHA och andra kemikalier är givetvis inte lämpligt att ha på huden, och skall definitivt inte spolas ner i våra avlopp eller slängas i soporna!

Det finns några fördelar med att vaxa jämfört med att raka sig

– man tröttar till slut ut hårsäcken och hårväxten mattas av
– man blir hårfri under längre perioder, eftersom håret avlägsnas med hela roten, dessutom känns håret som växer ut finare och mjukare än om det rakats av
– det är billigare och helt ofarligt för dig och miljön, eftersom du kan tillverka ditt eget sockervax!

Gör ditt eget sockervax
Du behöver:

2 dl ekologiskt strösocker
1/2 dl citronsaft
2 msk vatten

En batch räcker till ungefär 2 ben och 2 armhålor. Håret bör vara 3-4 mm för att fastna på vaxremsan – börja spara ut redan nu!

Rör ihop ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt allt sjuda på låg värme (1:an – 3:an) i 10-15 minuter, det beror lite på spis och kastrull och det är svårt att ge exakta angivelser. Det ska småbubbla jämnt hela tiden.

Det är inte helt lätt att lyckas med konsistensen de första gångerna. Håll ut, testa dig fram och skriv ner vilka förändringar du gör. Tillslut har du världens mest effektiva och ekologiska sockervax.

Förvärm en glasburk (räcker att spola den i varmt vatten) och häll över vaxet när det svalnat något (annars spricker burken.) Sockret gör att vaxet håller sig länge, minst 6 månader. När du skall använda det är det bara att värma i micron på 20 sekunder eller i vattenbad. Vaxet skall vara klibbigt och kletigt och allmänt svårjobbat – då har du rätt konsistens.

Som vaxremsor använder du ett gammalt lakan som du klipper i önskade storlekar. Kanske några korta, breda till armhålan och några längre till benen. Här kan du designa helt själv efter tycke och smak.

Applicera det ljumna vaxet med en spatel (en smörkniv i trä fungerar fint – låt den dock förbli ett verktyg avsett för detta ändamål allena, för allas trevnad) på huden, medhårs. Lägg på vaxremsan och tryck till. Stryk kraftfullt över remsan, medhårs. Låt ena handen sträcka ut huden nertill, tänk på något roligt och dra remsan med andra handen mothårs.

Att vaxa armhålorna kan vara knepigt att göra själv, men testa eller be någon hjälpa till att dra i remsan. Remsorna tvättas sedan i 60 grader i tvättmaskinen eller i handfatet med lite ekologiskt tvättmedel för att få rena. Torka och använd igen nästa gång.

Inåtväxande hårstrån kan man få både av rakning och av vaxning. Detta beror på att stratum corneum börjar bilda ett tunt hudlager innan hårstrået hunnit växa ut. När håret kommit till hudytan ligger där en tunn film och strået får problem att ta sig igenom och det blir ett inåtväxt hårstrå. För att undvika detta kan man torrborsta sig lite fort på de vaxade områdena några dagar efter vaxning.

Raka dig inte alls mellan vaxningarna, då faller hela idén och du får ”börja om på nytt”. Håret växer nämligen i tre faser och det tar därför några omgångar innan man fått med alla hårstrån vid vaxning.

Det kan kännas lite ovant att vänta ut håret så att det blir 4 mm varje gång innan man kan ta bort det. Men håret som växer ut är mycket fint och tunt och inte alls som efter rakning. Man står ut längre helt enkelt.

Lycka till!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare