Eldafton

Snart är det Eldafton!

Kärt barn har många namn – segerblot, beltane, valbordsmässoafton och vappen är andra benämningar på denna högtid som firas sista april eller första maj.

Detta är en förkristen vårsed från Tyskland som efter kristnandet firas till minne av helgonet Sankta Walpurgis som helgonförklarades denna dag. Precis som påsken förknippas dagen med häxor, de kristna trodde att häxorna under valborgsmässonatten red på kvastar för att besöka djävulen. Att tända eldar och föra oväsen var ett sätt att hålla häxorna på avstånd.

Förr var segerblot en dag att minnas förmödrar och förfäder samt att fira vårens ankomst med all dess växtkraft. Alla blot är ett sätt att uttrycka samhörighet både med högre makter, förmödrar, förfäder och moder jord. Genom att offra gåvor som mat, dryck eller blommor ger vi något tillbaka och visar ödmjukhet inför de krafter som omger oss. Elden tändes för att bränna det gamla och ge plats för det nya.

Den symboliserar rening och just nu är bålet särskilt renande. Onda energier förgörs i elden, så passa på att skriva lappar med det du vill bli av med och släng in i elden.

Detta är en tid för passion, skapande och liv. Att fläta band eller binda kransar är ett sätt att förena olika ting med varandra och skapa ett nytt, ett fint pyssel på Eldaftonen.

bål, beltane, blot, eld, eldafton, rening, segerblot, valborg, valborgsmässoafton, vappen

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare