En djupare mening

När bastun äntligen kommit upp i 90 grader efter ca 2 timmars eldande, fylls jag av fullkomlig tillfredställelse. Här blir jag varm och ren av att elda ved från träd som vi själva fällt (eller som blåst omkull), kapat, klyvt, staplat och torkat.

Kan det vara så att en anledning till att vi är så stressade, tomma, vilsna och olyckliga idag är att vi saknar djupare mening? Det vi gör i livet är inte längre meningsfullt och spelar ingen avgörande roll för vår överlevnad. Vi behöver inte kämpa eller anstränga oss för att överleva på samma sätt som förut. Varor, tjänster och människor är tillgängliga hela tiden. Vi behöver inte gå och handla, vi behöver inte laga mat, vi behöver inte elda för att hålla oss varma eller hämta vatten någon stans ifrån. Våra dagar fylls av jobb och sociala medier. Vi vill vara intressanta, presterande, effektiva, lyckade, lyckliga. Men är vi det?

Jag är tacksam för att jag har det så bra och jag vill inte leva ett liv där varje dag handlar om att planera för min överlevnad, att frukta döden runt varje hörn. Men jag vill inte heller leva ett liv där varje dag bara handlar om att existera. Där allt kommer serverat på silverfat och mina enda bekymmer är vad jag väger, hur många följare jag har, när ICA stänger, hur jag ska hinna träna…

Jag vill leva. Och jag gillar att både kämpa och anstränga mig för att göra livet meningsfullt på djupet. Allt måste inte vara effektivt, allt måste inte vara så tillgängligt, allt måste inte vara så perfekt.

Jag vill ha tålamod att följa mina grödor från frö till skörd, tålamod att invänta nästa fullmåne, tålamod när jag står i den långsammaste kön, tålamod när jag väntar på att bastuvattnet ska bli varmt så att jag kan tvaga min kropp.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare