Energikarameller

För att kunna bli av med stress och energitjuvar så måste vi först identifiera dem. Att göra en balansräkning någon gång då och då är ett enkelt sätt att se var det försvinner energi och var det fylls på. Börja med att täppa till hålen där det läcker och fortsätt sedan med att fylla på med energi med hjälp av dina energikarameller, dvs de sysslor, människor, tankar och platser som får dig att må bra. 

En stor energitjuv för oss idag är det ständiga digitala bruset. Vi lever i ett outtömligt flöde av information som kan vara svårt att hantera och värja sig mot. En känsla av att aldrig bli färdig, att det alltid finns någonting mer att ta del av. (Jag vill förtydliga att jag inte alls är en motståndare till digital teknik! Det gäller att kunna hantera och bruka den på ett sunt sätt.)

Begreppet ”infinite scroll” (oändligt scrollande) är ganska talande för hur det fungerar när en surfar runt på nätet och nästa sida automatiskt laddas när en når botten. Du blir alltså aldrig färdig utan kan scrolla neråt i veckor. Det. Tar. Aldrig. Slut. Utöver infinite scroll så har vi också stressen över att hela tiden vara nåbar via alla våra digitala kanaler.

Jag har blivit bra på att hantera den digitala stressen, kanske främst pga mitt stora ointresse för datorer och digital teknik. Jag har sedan länge stängt av alla notiser för e-post och Messenger, det är bara SMS-aviseringarna som är kvar. Övriga meddelanden ser jag bara om jag öppnar appen.

Jag har inga nyhetsappar och följer inga nyheter digitalt, då nyheter oftast gör mig förlamad av hopplöshet och maktlöshet. Det jag BEHÖVER få reda på FÅR jag reda på. Jag läser heller inte trådar som jag misstänker kommer provocera och trycka på mina triggers.

Ytterligare ett sätt att begränsa bruset i ens liv är att av-följa (är det ens ett ord?) konton och personer som gör dig stressad och/eller orolig – ÄVEN om det är dina vänner. Det handlar inte om att du inte tycker om den här personen, det kan handla om frekvensen på inläggen eller att innehållet helt enkelt inte intresserar dig. Det har inget med er verkliga vänskap att göra. Gå ur FB-grupper som du sedan länge tappat intresset för och inte är aktiv i. Rensa bland dina appar i mobilen, vågar du inte radera dem på en gång, samla dem i en gemensam mapp så du slipper se dem hela tiden.

Vad finns det för energikarameller att fylla på med, då?

Läs böcker, tidningar och inlägg som fyller dig med energi. Som får dig att skratta, känna dig stark och vacker, texter som inspirerar. Titta på filmer, serier och program som ger dig samma känsla. Umgås med människor som får dig att tycka om dig själv fullt ut.

Och – min favorit – ansträng dig till 80% och fuska 20%. Det är en fantastisk energikaramell tycker jag. Jag förstår att den inte passar i alla sammanhang (t ex för hjärnkirurger eller byggarbetare), men den funkar utmärkt när det gäller saker som t ex kost och motion. Det dåliga samvetet är alltid mer skadligt än den där lilla chokladbiten som slank ner en tisdagförmiddag eller löprundan som aldrig blev av.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare