Finnstigen

Till tonerna av ”Kaunan” och ”Väsen” susar vi genom tät granskog för att ta oss en dryg mil norr om Hällefors.

Här ligger friluftsmuseet Finnstigen och det gamla svedjebruket. Svedjebruk förekom redan under medeltiden och innebär att ett skogsområde bränns för att sedan göras dugligt för sådd. Grödorna fick på detta sätt fin arom, fria från sjukdomar.

I slutet av 1500-talet erbjöds svedjebrukare från Finland nya bosättningsområden i de skogrika delarna av mellersta Sverige. Svedjebrukskulturen bredde sedan ut sig över Bergslagen och i omgivande Finnskogar i Värmland, Dalarna och Gästrikland.

I dag minner gårdslägen, drag i byggnadsskicket och finskklingande namn på sjöar och berg, om detta.

Längs Finnstigen kan du gå en historisk vandring på 2,5 km och ta del av skogsfinnarnas liv från slutet av 1500-talet och ett par hundra år framåt i tiden. Här finns rökstugor, rior, bastur och också en offersten.

Finnarna hade en magiskt och mytologiskt förhållande till skogen som skiljde sig helt från lokala svenskars tro och tankar.

Naturen och allt i den uppfattades som besjälad och här fanns olika väsen som t ex skogsrået. Magin genomsyrade finnarnas vardagsliv och kunde användas till att skydda boskap, hus och hem, redskap samt som sjukdomsbot och till jakt- och fiskelycka. Om blixten slog ner i ett träd kokades medicin av bark och löv och för att blidka skogens alla väsen gick finnarna till offerstenen med gåvor av olika slag.

Det finns möjlighet att hyra vissa av stugorna samt den vedeldade bastun (i äkta 1600-tals miljö). Mer info finns på friluftsmuseetfinnstigen.se.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare