Förmödranatt

I går kväll firade jag Förmödranatt.

Andra benämningar på den 31 oktober är Alvablot, Halloween, Alla helgons dag, Day of the dead Hels Afton mm mm. Jag gillar att använda svenska namn på högtiderna runt årshjulet och den 31/10 kallar jag för Förmödranatt.

Hel är underjordens Gudinna i nordisk mytologi. Hon representerar död och återfödelse och den 31/10 tillägnas de dödas själar då vi minns nära och kära som gått över till Hels rike.

Det finns keltiska namn på alla årshjulets högtider, 31a oktober kallas t ex Samhain (uttalas typ saoin) som ju är namnet på en keltisk skördefest som också sågs som det keltiska nyåret. Jag gillar att använda svenska namn på högtiderna runt årshjulet och den 31/10 kallar jag för Förmödranatt.

Genom att minnas och sörja de som vandrat här innan oss så firar vi deras liv. Kristendomen har lånat högtiden och kallar 1 november för Allahelgonadagen och Alla helgons dag inträffar på första lördagen i november.

Slöjan mellan världarna sägs nu vara som tunnast och därför kan de döda återvända till sina kära i de levandes värld, bara för en kväll. Jag brukar tända ett ljus, ställa i fönstret och låta brinna under natten för att vägleda.

Dessutom dukar vi hemma med en extra tallrik för att välkomna de förlevande till bords denna afton. Många ställer fram foton på sina saknade. Sedan äter vi pumpasoppa och dricker mjöd. Vi eldar även lagerblad med nedskrivna önskningar på. Både sånt vi vill bli av med, men också sånt vi vill ha mer av.

Döden är så dramatiskt och stigmatiserat för oss nordbor. Vi tror att döden är slutet. Men döden är en förutsättning för återfödelse och liv. I naturen finns inget slut, ingenting där dör, det omvandlas till något nytt. Här finns förruttnelse och död mitt i det sprudlande livet.

Och eftersom människan är en del av naturen så är döden inte slutet för människan heller, vi återförenas med oändligheten. Genom att följa årshjulet och fira denna Förmödranatt är det lättare att se att vi är en del i ett större sammanhang, ett kretslopp där ALLTING föds och dör.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare