Förmödranatt

I morgon kväll firar jag slutet och början på årshjulet. Den 31/10 räknas ofta inom hednisk tradition som nyårsafton, särskilt inom Wicca. Denna dag har många namn, det finns inget rätt eller fel.

Det finns keltiska namn på alla årshjulets högtider, 31a oktober kallas t ex Samhain (uttalas typ saoin) som ju är namnet på en keltisk skördefest som också sågs som det keltiska nyåret. I år är det även fullmåne just den 31/10. Andra benämningar på denna dag är Alvablot, Halloween, Alla helgons dag, Day of the dead, Förmödranatt och Hels Afton.

Hel är underjordens Gudinna i nordisk mytologi. Hon representerar död och återfödelse och Hels afton tillägnas de dödas själar då vi minns nära och kära som gått över till Hels rike. Genom att minnas och sörja de som vandrat här innan oss så firar vi deras liv. Kristendomen har lånat högtiden och kallar 1 november för Alla helgons dag, men detta är egentligen endast till minne av helgon och martyrer, inte simpla människosjälar.

Slöjan mellan världarna är nu som tunnast och därför kan de döda återvända till sina kära i de levandes värld, bara för en kväll. Tänd då ett ljus och ställ i fönstret och låt det brinna under natten för att vägleda. Glöm inte att duka med en extra tallrik för att välkomna de förlevande till bords. Kanske vill du ställa fram foton på dina saknade. När morgonen gryr och ljuset slocknar måste de döda återvända till Hels rike.

Även de kommersialiserade delarna av denna högtid har en djupare symbolisk innebörd. Förr klädde folk ut sig till häxor och döda när de vistades utomhus denna kväll, för att inte bli bortförda av de döda. Spindelväven symboliserar trådarna i livets väv, spöken, skelett och döskallar representerar andarna, fladdermusen är mörkrets djur och pumpan symboliserar månen.

Döden är något oerhört dramatiskt och stigmatiserat för oss nordbor. I andra kulturer anses döden vara en förutsättning för återfödelse, för att kunna födas in i andevärlden. Naturen är hjälper oss att avdramatisera den ofrånkomliga döden och genom att följa årshjulet och fira denna Förmödranatt är det lättare att se att vi är en del i ett större sammanhang, ett kretslopp där ALLTING föds och dör. I naturen finns förruttnelse och död mitt i det sprudlande livet. Att dö är att återvända och förenas med oändligheten. Skål för livet så länge!

Foto: kronborgbild

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare