Fröet…

Växterna utgör basen i näringskedjan – nästan allt vi äter börjar som ett litet frö.

Även när födan består av animalier så härstammar den ytterst från växterna, den animaliska kosten är ju bara ombildat växtmaterial. Växterna själva får sin näring via jorden som i sin tur ju består av förmultnade växter och djur.

Tänk att växter kan framställa ämnen av vilka våra och andra djurs kroppar byggs upp! I princip alla organismer är beroende av växter för sin överlevnad. Utöver näringen de förser oss med, så avger de via fotosyntesen också syre som ju är livsviktigt för oss.

Genom att själva odla skapar vi en förståelse för hur ekosystemet fungerar, vi lär oss om hur allt hänger ihop. Jorden vi odlar i ger förutsättningarna för det vi sedan skall skörda och äta.

Det är något visst med att skörda sina egna grödor! Att få följa sin egen tomat från frö till färdig grönsak. Tålamodet, den ständiga tillsynen, hopp, förtvivlan, mer tålamod, för att månader senare få sätta tänderna i den oproportionerliga, knubbiga, icke standardiserade och alldeles egenodlade tomaten! Doften på händerna, smakexplosionen i munnen, tacksamheten, kärleken…

Den här tiden på året är lägenheten i stan full av små sådder. det är plantor överallt hemma. Men det är första gången vi har groddad potatis på golvet nedanför sängen i vårt lilla sovrum…det gäller att ha koll på vart en sätter ner fötterna.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare