Funkis

Funktionskläder. Denna identitetsdödande utstyrsel som skoningslöst krossar den image du så medvetet byggt upp, till små smulor. Att vara lagom tempererad hade förut lägre prioritet än att förstärka min grupptillhörighet med yttre attribut, som kläder.

Jag kände mig så otroligt vilsen och identitetslös när jag på Jokkmokks marknad i 32 minusgrader rekommenderades att ta på mig för rådande väderleken lämpliga kläder. Typ Sorel’s vinterkängor, Fjällrävenmössa med öronlappar och en intetsägande termojacka från Klättermusen. Jag var villig att frysa häcken av mig för att slippa. Jag ville ha mina fodrade Converse, jeansjacka med ludd på kragen och min mössa med favoritbandets logga. Bara då skulle jag känna mig som mig själv, allt annat var maskerad.

Att vara bekväm handlar förstås inte bara om att vara rätt tempererad, det handlar även om att se ut som en känner sig. Att trivas från insidan och ut. Ytligt säger vissa, men ytan är inte alltid ytlig, den kan vara djup, säger jag.

Jag minns Metaltown på bananpiren i Göteborg under extremvärmen 2007 då 10 000 metalfans fick uthärda en olidlig hetta. Några stod helt enkelt inte ut där på den svarta asfaltspiren som saknade skuggplatser, utan kapitulerade inför värmen genom att ta av sig både skinnpaj och band-t-shirts. Men så fanns det några envisa rockers som framhärdade i sin önskan om att upprätthålla sin image, som behöll sin svarta luvtröjor, skinnpaj, svarta jeans och Dr Martenskängor på. Jag var en av dem.

Jag vet inte riktigt varför och när det vände. Idag känner jag mig oftast bekväm i mitt inre även om jag bär kläder som inte säger något om hur jag känner mig eller representerar min önskade grupptillhörighet. Jag orkar inte gå runt och frysa längre.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare