Gårdstomten

När ängeln Lucifer gjorde uppror och blev utkastad från himlen, följde de änglar som var på hans sida, med ner till jorden. De som landade i skogen blev Skogsrån, de som landade i bergen blev Troll och de som landade på gårdarna blev Gårdstomtar. Ordet Tomte kommer sig alltså av att de höll till på tomten.

Beskrivningarna av Gårdstomten skiljer sig åt i olika delar av landet, men vanligast är att han är kort och går klädd i arbetskläder. Vissa har skägg, andra inte. Oftast gör han sig osynlig.

Gårdstomten är ett Gårdsrå, en slags ande som råder över gården. Han är ett konservativt väsen, sträng, gammalmodig och med hög arbetsmoral. Hans uppgift är att upprätthålla ordning på gården och se till att arbetet sköts ordentligt. En fick inte prutta i stallet, slarva med eller vara elak mot djuren, spela kort eller supa på söndagar. En skulle inte heller arbeta efter det att solen gått ner. Natten är Gårdstomtens tid.

Den som jobbar hårt och flitigt belönas av Gårdstomten som då beskyddar och drar lycka till gården. Men gör du Gårdstomten missnöjd kan han jäklas genom att rycka av dig täcket medan du sover, ge dig en örfil, ställa upp en ko på ladugårdstaket eller i värsta fall t.o.m ta död på boskap. Att skrämma drängar, pigor och barn för Gårdstomten var effektivt för att få dem att jobba ordentligt.

Gårdstomten är aktiv året om. Han vilar inte och ska därför belönas för sitt hårda arbete. Under juletid ska han självklart ha sin del av julbordets läckerheter, men även under andra högtider skall en visa tacksamhet, vit gröt med en stor klick smör eller honung på är mycket uppskattat.

Jultomten och Gårdstomten är inte samma sak, även om det finns drag av Gårdstomten i Jultomten. Vår tids jultomte är ett ihopkok av traditionella berättelser, mytiska figurer, verkliga personer, samtida berättelser och reklam.

Jenny Nyströms illustrationer av tomten förvandlade den skygga och småsura Gårdstomten till en snäll, mysig och glad gubbe som drar en släde med paket. Vår gamla Gårdstomte delade inte ut paket. Var det någon som skulle ha paket som belöning för hårt arbete, så var det han.

Konstnären Haddon Sundblom som tecknade den kanske mest kända tomten – Coca Colas tomte – har rötter i norden. Han lär ha låtit sig inspireras av den nordiska Gårdstomten när han skapade Coca Colatomten.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare