Granskott

Nu står äntligen en halvliter granskottstinktur och gottar på sig här! Jag ÄLSKAR smaken av granskottstinktur. Och doften. Och att det är så nyttigt förstås.

Granskott innehåller höga halter av c-vitamin och eftersom c-vitamin är värmekänsligt så är tinktur en ypperlig metod att utvinna vitaminet. Det är dock inte sant att all c-vitamin förstörs vid upphettning, minskningen vid kokning beror på urlakning till kokvattnet.

C-vitamin – eller askorbinsyra som den också kallas – sägs stärka immunförsvaret och öka motståndskraften mot infektioner. En studie som finska forskare gjort, visar att risken för en idrottare att drabbas av en förkylning halveras om hen äter c-vitamin. Personer som äter c-vitamin under långa perioder får något kortare förkylningar än de som inte äter, men du bör komma upp i minst 6 gram/dag för att få tydlig effekt. Det hjälper heller inte att proppa i sig vitaminet när en väl är förkyld.

I granskott finns även a-vitamin, mineraler och antioxidanter. Enligt gamla bondepraktikan skulle en äta granskott mot vårtrötthet.

Det är väldigt enkelt att göra egen granskottstinktur och den doftar och smakar som sagt ljuvligt! Samla granskott nu på våren (ingår ej i allemansrätten, så ta från egen tomt eller fråga markägaren om lov), hacka dem och låt de dra i okryddat brännvin i fyra veckor. Sila och tappa på medicinflaska. Dosering beror på hur stark tinktur du gjort och vem du är, dvs din inre kemi. Jag har fått lära mig att alkoholen försvinner om du tar dropparna i hett vatten.

OBS! De som har problem med njurarna eller är allergisk skall vara försiktig med alla typer av barrväxter för invärtes bruk.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare