Granskottstinktur

Jag är så glad över min granskottstinktur som jag gjorde förra våren!

Granskott innehåller höga halter av C-vitamin och eftersom C-vitamin är värmekänsligt så är tinktur en ypperlig metod att utvinna vitaminet. En studie som finska forskare gjort, visar att risken för en idrottare att drabbas av en förkylning halveras om hen äter C-vitamin. Personer som äter c-vitamin under långa perioder får något kortare förkylningar än de som inte äter, men du bör komma upp i minst 6 gram/dag för att få tydlig effekt. Det hjälper inte att proppa i sig vitaminet när en väl är förkyld.

Den här våren ska jag göra en betydligt större sats som räcker hela vintern, jag har snålat. C-vitamin – eller askorbinsyra som den också kallas – stärker immunförsvaret och ökar motståndskraften mot infektioner. I granskott finns även A-vitamin, mineraler och antioxidanter. Enligt gamla bondepraktikan skulle man äta granskott mot vårtrötthet.

Det är väldigt enkelt att göra egen granskottstinktur och den doftar och smakar ljuvligt! Samla granskott på våren (ingår ej i allemansrätten, så ta från egen tomt eller fråga markägaren om lov), hacka dem och låt de dra i okryddat brännvin i fyra veckor. Sila och tappa på medicinflaska. Dosering beror på hur stark tinktur du gjort och vem du är, dvs din inre kemi. Alkoholen försvinner om du tar dropparna i hett vatten.

OBS! De som har problem med njurarna eller är allergisk skall vara försiktig med alla typer av barrväxter för invärtes bruk.

c-vitamin, granskott, granskottstinktur

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare