Gurkört

I maj planterade vi ut de små näpna gurkörtsplantorna (Borago officinalis) här i stugan

Gurkörtens svenska namn kommer sig av att både blommor och blad smakar likt gurka. Artnamnet officinalis skvallrar om att den använts som läkeväxt. Gurkörten kommer ursprungligen från medelhavsområdet och infördes till Sverige av munkar under medeltiden. Den användes då som feberstillande medel. Vin där gurkörtsblommor fått dra, ansågs bota melankoli och svårmod.

Blad och blommor är goda i sallader och juicer medan industrin av fröna pressar fram den dyrbara och näringsrika gurkörtsoljan (boragoolja).

Fröna innehåller den essentiella omega-6-fettsyran GLA (gammalinolensyra) och gurkörtsolja är den växtolja som innehåller mest GLA (dubbelt så mycket som nattljusolja).

Gurkörtsolja är mycket näringsrik och kan användas både invärtes och utvärtes. Den rekommenderas vid atopiskt eksem, irriterad hud / hårbotten, torr och mogen hud, den sägs balansera fet hud och verkar antiinflammatoriskt.

Gurkörtsoljan sägs även reglera den hormonella balansen och lindra PMS-besvär samt öka välbefinnandet under övergången. Vissa upplever den även som milt antidepressiv och lugnande. 

Växten är mycket rik på slemämnen och har därför en kylande och lösande verkan. Blommorna innehåller bl a kalium, bornesitol, allantoin och garvämnen. Bladen innehåller små mängder av levertoxiska pyrrolizidinalkaloider, så jag vill som alltid slå ett slag för lagom är bäst.

Blommorna blir fantastiskt vackra dekorationer i isbitar!

borago, gurkört, gurkörtsolja, läkeväxt, medicinalväxt, problemhy

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare