Hälsa för vem?

Kroppen bär på information om det vi behöver förstå.

Ibland visar sig detta som diverse krämpor, både fysiska och psykiska. Istället för att lyssna och försöka förstå, har vi blivit lärda att först och främst dämpa det onda, det som smärtar. Istället för att gå till botten med grundproblemet, det som orsakar obehaget, uppmuntras vi till diverse quick fixes. Vi har inte tid att ha ont eller må dåligt och vi har inte tiden det tar att åtgärda det underliggande problemet. Vi stänger av brandlarmet medan branden fortsätter att härja. Det blir lugnt och skönt. Ett tag.

Västerländsk medicin fokuserar på enskilda symtom, diagnoser, operationer och medicinering. Inom komplementär medicin läggs stor vikt vid känslor, motstånd, balans, insikter, läkeväxter, meditation och yoga. Vägen till läkning är många – varför inte använda dem alla? Det kanske inte är så att den ena metoden alltid är bättre än den andra. Kanske beror det på vem som ska behandlas.

Effekten av komplementära behandlingsmetoder är inte vetenskapligt bevisade, eftersom den självläkande kroppen är fullständigt individuell och svår att mäta. Västerländsk vetenskap testar och mäter för att få exakta och absoluta resultat, trots att mycket av människans verklighet och upplevelser är omätbara.

Om syftet är att hjälpa en patient att bli frisk, så måste all kunskap beaktas. Kanske kan alternativa behandlingsmetoder kombineras med skolmedicinen? Kanske är det dags att vi samarbetar över gränserna och krokar arm för patientens bästa?

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare