Hårmagi

I norden fanns förr vissa magiska ritualer kopplade kring hur håret skulle skötas. Folk avråddes från att tvätta håret vänd mot norr, det skulle kammas nio gånger (sju gånger på fettisdagen, aldrig på julafton eller nyårsdagen), inte klippas med solen i Lejonet eller Fiskarna, med månen i ny eller nedan, alltid på skärtorsdagen tyckte vissa, aldrig på skärtorsdagen tyckte andra.

Vissa ansåg att håret skulle tvättas med källvatten, avkok på groda eller på växter med långa rötter.

Att tvätta sig ansågs länge farligt och särskilt riskabelt var det att blöta huvudet. Vissa läkare ställde sig ännu in på 1800-talet tämligen tveksamma till hårtvätt “Tvätt så ofta som en gång i veckan är visst inte nyttigt”, meddelade läkarspalten i en svensk damtidning på 20-talet.

Under 1930-talet hade männen kortklippt hår, noga stylat med olja eller hårpomada för att ge glans. Detta associerades med korrekthet och hyfs och var närmast påbjudet inom vissa yrken i Sverige som t ex militärer och jurister.

När The Beatles slog igenom startade de ett mode som slog hårt mot hårvårdsbranschen. För att symbolisera den nya tidens rebelliska stil var deras hår långt, så långt att det föll fram i ansiktet och dolde ögonen, ve och fasa. Varken produkter eller frisörer behövdes för denna frisyr som snabbt blev enormt populär bland unga killar, till de äldre pomerade herrarnas stora förskräckelse…

Den skönhetsprodukt som tycks växa snabbast inom herrmodet just nu är skäggolja. Idag blandas massvis med nya skägg- och håroljor i Rackarungens verkstad, efter helgens hippie market.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare