Harrys julmust

Varje år försöker Coca Cola ta upp kampen om svenskarnas julmust. Flera gånger har de, utan resultat, försökt köpa rättigheterna till det svenska hemliga julmustreceptet.

Det var Svensken Harry Roberts som i början av 1900-talet började laborera fram detta recept. Han var nykterist och ville ta fram ett alkoholfritt alternativ till all den porter och öl som dracks i stora mängder i Sverige. Drycken såldes som alkoholfri julöl under flera år innan den bytte namn till julmust.

Julmust tillverkas av ett antal olika dryckesföretag, men i princip alla bryggerier har fortfarande Harry Roberts essens som bas. Receptet för julmustsextraktet som säljs av AB Roberts är hemligt. Tydligen så är det bara tre personer som känner till de exakta ingredienserna. Totalt ingår ett 30-tal ingredienser, bland annat aromämnen, citronsyra, enbär, humle, källvatten, kolsyra och sockerkulör.

Aportekarnes är ett av bryggerierna som är kända för sin julmust. Apotekarnes är ett gammalt ord för apotekarnas. Stockholms apotekare gick 1874 samman och bildade Apotekarnes Mineralvattens AB. De tillhandahöll 37 olika hälsosamma vattensorter som såldes på apotek samt i speciella vattenbutiker och kiosker. Dryckerna kallades läskevatten, alltså Soda-, Selters, och Vichyvatten. En känd slogan från företaget var: “Visst Katten – Apotekarnes Vatten”. 1908 beslöts att Apotekarnes skulle satsa på läskedrycker, och deras mest kända produkt är idag julmusten. Numer ägs företaget av Carlsberg.

Det bästa på julbordet enligt mig är faktiskt att blanda julmust och porter, härta – härta (värmländska för hälften – hälften), en enkel variant av julmumma.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare