Hästkastanj

Nu kryllar det av hästkastanjer på backen!

Vad en får och inte får plocka i naturen regleras i Brottsbalken. Paragrafen räknar upp sådant som förr var viktigt för markägarna och deras försörjning, bland annat ollon och nötter. Hästkastanj nämns inte, men eftersom den är odlad och oftast förekommer i parker det kan det vara bra att fråga markägaren (t ex kommunen) om lov först. Jag frågade stadsdelsförvaltning i mitt område om det var OK att samla 20 kastanjer från marken, och det var det.

Hästkastanj (Aesculus hippocastanum) som växer här i Sverige ger inga ätliga frukter, de är t.o.m lite giftiga. De kastanjer som Nat King Cole sjunger om i ”The christmas song” som rostas över öppen eld, heter äkta kastanj (Castanea sativa), och är faktiskt inte ens nära släkt med hästkastanjen. Namnet syftar bara på likheten hos frukter och frön.

Anledningen till att Aesculus hippocastanum kallas hästkastanj tros vara för att hästar (som kan bryta ner den giftiga substansen) gavs kastanjer när de drabbats av hosta.

Hästkastanjer innehåller bl a aescin som är en saponin. Vetenskaplig forskning har visat att detta ämne har en speciell effekt på blodådrorna. Det tycks stärka venväggarna, stoppa läckage, minska svullnad och trötthet i benen varför extrakt från hästkastanj används vid behandling av åderbråck och även hemorrojder. Kastanjer från äkta kastanj har ingen medicinsk effekt och används inte till läkemedel.

Eftersom saponin är ett naturligt tvålämne fungerar hästkastanjer lite grann som tvättnötter, även hästkastanjer inte innehåller lika mycket saponin som tvättnötterna. Så det går att göra både tvättmedel och schampo av hästkastanj. Morotsliv beskriver här hur du kan tvätta textil med kastanjer. Så här gör du schampo:

Skär bort det bruna skalet från 4 hästkastanjer och dela dem.

Tillsätt 1 liter vatten och mixa tills det skummar. TIPS! Om du vill ha en vacker rosalila nyans på kastanjevattnet så kan du låta lite rödkål koka i 1 liter vatten, låta svalna, sila och sen använda att mixa kastanjerna i.

När allt är mixat silas vattnet och hälls på flaska. Ju finmaskigare sil desto längre hållbarhet, denna tvätt håller ca 5 dagar men går bra att frysa in i PET-flaskor. Tillsätt eterisk olja om du vill.

Det var kul att testa denna hårtvätt, även om jag tycker att björkbladsvatten funkar allra bäst till mitt hår.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare