Häxberget

Jag väntade tills morgonen just hade grytt. Sedan begav jag mig ut på en 6 kilometers vandring i ett sagolikt vackert vinterlandskap. Mitt mål var häxberget – bålberget.

Här dömde den statliga trolldomskommissionen 71 människor till döden 1675. 65 kvinnor (var 5:e kvinna i Torsåkers pastorat), 2 män och 4 pojkar. Deras brott? Trolldom och häxeri, dvs att de haft sexuellt umgänge med djävulen, tagit barn till Blåkulla där de ”fört ett glatt och syndigt liv”, pactum cum diabolo (ingått förbund med djävulen) samt sysslat med signeri eller lövjeri (svartkonst och besvärjelser). Detta är Sveriges största dokumenterade massavrättning i fredstid och den största rättsskandalen i svensk historia. ”Kvinnor dog, män dömde” står det på minnesstenen.

Häxberget ligger ca 2 mil norr om Kramfors i Västernorrland och på Hola Folkhögskola i närheten finns häxmuseet som en kan passa på att besöka om en har vägarna förbi. Ett litet museum som jag fick en egen visning av nu ikväll. Mycket tankar och känslor som ekar. ”Tidens tro drabbar människan”.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare