Hej då midvinter…

…och välkommen solen! Nu är vi på andra sidan midvinter och går mot ljusare tider. Jag har skrivit ännu en krönika för tidningen Kurera om just denna högtid, den kan du läsa här.

Ni som följt mig sedan starten vet att Vintersolståndet är en betydelsefull högtid för mig och den tornedalska delen av min familj. Vintersolståndet inföll för oss här på norra halvklotet igår, den 22/12 kl 05:19. Jag har firat detta i över 20 års tid med solbulle, tomtebloss och bubbel. För även om jag älskar mörkret så vill jag med glädje välkomna ljuset tillbaka, och det är det som vintersolståndet handlar om.

Sex månader efter sommarsolståndet infaller denna dag, även kallat midvinter eller yule. Det är årets kortaste dag räknat efter antal ljustimmar och inträffar när jordens rotationsaxel lutar mest bort från solen. För oss på norra delen av jordklotet inträffar vintersolståndet någon gång mellan 21-23 december och sedan vänder det och vi går mot ljusare tider.

Ett fint sätt att vänta in solen är att tända ljus i en väntljusstake. Detta är en nyhednisk tradition som hämtat inspiration från den kristna adventsljusstaken. Nedräkningen börjar sex torsdagar innan vintersolståndet genom att i en sexarmad ljusstake, en så kallad väntljusstake, tända ett ljus varje torsdag. För de som inte tillhör något religiöst samfund och inte firar advent som nedräkning till Jesu födelse, kan traditionen med solvänt fylla ett slags tomrum.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare