Hilma af Klint

Igår var jag på frukostbio på Bio Rio i Hornstull och tittade på den tyska dokumentären ”Bortom det synliga” om konstnären Hilma af Klint.

När Hilma avled i sviterna efter en spårvagnsolycka 1944 efterlämnade hon ca 1300 målningar samt en mängd anteckningar. Att hon i sitt testamente skulle ha angett att målningarna inte fick visas offentligt förrän 20 år efter hennes död är tydligen inte helt sant. Men hon verkar i alla fall ha varit klar över att hennes samtid var inte mogen att förstå de abstrakta målningarna.

Hilmas af Klints verk tillhörde framtiden, hon hade en vision om att hennes konst skulle bidra till att påverka människans medvetenhet, kanske hela samhället. Långt innan det abstrakta måleriet revolutionerade konstvärlden i början av 1900-talet, målade hon storslagna verk fyllda av symboler, bokstäver och ord. Hilma hade kontakt med en högre, andlig dimension när hon målade och med tiden upplevde hon att hon var utvald och att budskapen andra sidan blev allt viktigare.

Mystik, filosofi, antroposofi, spiritualism och ockultism var en stor del av hennes liv och 1896 bildade hon tillsammans med fyra likasinnade konstnärskollegor ”Fredagsgruppen”, även kallad ”De Fem”. Kvinnorna träffades varje fredag för meditation, seanser och andliga studier. Budskapen de tog emot antecknades noggrant.  

Precis som för Hildegard av Bingen var naturen en stor del i arbetet. Hilma utförde en studie av blommor, mossor och lavar som ett sätt att översätta naturen till ett bildspråk av symboler med riktningar och rymd, en andlig förklaring till växtriket.

Jag ser många likheter mellan Hildegard av Bingen och Hilma af Klint. De hade båda kontakt med en högre dimension, de mottog visioner, de var före sin samtid, ogifta utan barn och blev nästan lika gamla. De beskrev båda hur allting är en enhet och båda kände sig utvalda av högre makter att påverka människor i rätt riktning.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare