Hjärtevin

En av naturmedicinens mest betydelsefulla personer hette Hildegard av Bingen. Hon levde under 1100-talet och var abbedissa, teolog, mystiker, predikant, författare, kompositör mm.

Hildegard skrev om religion, etik, poesi, filosofi, mystik, medicin, läkekonst, botanik och tog fram en egen näringslära med över 200 recept med växter och grödor från naturen.

Hjärtevinet är en av alla hennes örtmediciner och görs på rött vin, vinäger, honung och persilja. I måttlig mängd har just rött vin flera dokumenterade hälsoeffekter då det innehåller höga nivåer av antioxidanter och flavonoider. Flavonoiderna sänker risken för kranskärlssjukdomar och blodproppar. Andra studier har också funnit att polyfenoler som finns i röda viner faktiskt kan bidra till att skydda den inre delen av hjärtats blodkärl. (Det finns intressanta forskningsstudier från Harvard Medical School om detta.)

Persilja i sin tur stärker njurarna så att kroppen kan skölja bort slaggämnen. Persiljan får sjuda med vinet och lite vinäger, sedan ska man med silversked röra ner honungen. Dåtidens läkekonst hade ofta inslag av skrock eller magi som förstärkte tron på medicinernas verkan.

Hjärtevinet rekommenderades vid oro, brustet hjärta och andra bekymmer. Idag är brustet hjärta en medicinsk diagnos och inte bara bildligt talat. Brustet hjärta är kopplat till akut sorg, trauma och stress.

Personligen tycker jag väldigt illa om just rödvin faktiskt, men Hildegards hjärtevin tillsammans med en av hennes nervkakor tar jag då och då i alla fall, under andakt. 

Hildegard är utan tvekan min favorittjej från medeltiden. Någon som stod upp mot överheten och följde sitt hjärta i en tid då kvinnan inte fick ta sig ton.

”Jag skriver detta, inte för vår tid, utan för tiden då luften inte går att andas och vattnet inte går att dricka. En tid då människan lever i sitt huvud och har stängt sitt hjärta, vilket kommer att göra henne ledsen och sjuk. Då behöver ni mina råd”.

Detta skrev hon för 900 år sedan. Om hon bara visste hur mitt i prick hon var. Det var kanske just det hon visste…

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare