Höstdagjämning

Idag infaller Höstdagjämningen här på norra halvklotet.

Mitt emellan midsommar och midvinter är nu dag och natt nästan lika långa. Efter höstdagjämningen blir dagarna allt kortare fram till vintersolståndet, då allt vänder igen. I allmogesamhället följde arbetet på gårdarna årstiderna och höstdagjämningen innebar en ny period med höstskörd och slakt.

Idag bryr de flesta av oss inte alls om naturens cykler och skiftningar. Vi behöver inte längre ta hänsyn till ljus och mörker för att kunna arbeta. Vi tycker heller inte att vi behöver gå ner i varv och vila mer under årets mörkaste period (vilket de flesta andra djur gör). Vi kör på som vanligt, ända fram till vecka 28 och nästa långledighet, eftersom vi fått för oss att semester är det samma som vila.

Höstdagjämningen påminner oss om balans. Balansen mellan ljus och mörker, mellan aktivitet och vila. Det är dags att förbereda sig för den mörka delen av årshjulet och kanske även blicka in i oss själva och observera vårt eget mörker.

Vi bär alla på både ljus och mörker. Ett ljus som inte alltid gör oss gott och ett mörker som inte alls behöver vara av ondo. Vi är bra på att bejaka det ljusa men blundar gärna för mörkret inom oss. För mig handlar det om att hitta jämnvikt och balans mellan de två. Jag vill leva med alla delar av mig själv.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare