Husmorstips

Vid behandling av hosta är det viktigt att först identifiera vilken typ av hosta du har. Ta inte slemlösande medel vid torrhosta och ta inte hostdämpande medel vid slemhosta. Har du slem i halsen så ska det upp, inte dämpas och sväljas.

Både torrhosta och slemhosta kan lindras med hjälp av varm dryck. Både receptbelagda och receptfria hostmediciner på marknaden saknar faktiskt bevisad effekt på hosta, men kan ge en hel del biverkningar. I Vårdguiden uttalade sig en läkare om att t ex honungsvatten fungerar bättre än konventionella hostmediciner.

Mitt bästa knep vid besvärlig natthosta är kokt, kvartad gul lök. Det låter så knasigt, men det fungerar verkligen och eftersom det handlar om utvärtes bruk så påverkar det inte mage- och tarm för den som är lökkänslig.

Dela eller skiva en gul lök (du behöver inte finhacka, jag kvartar den i 4 delar), lägg i en kastrull med några dl vatten, koka upp under lock. Det kan få sjuda ett par minuter.

Så gör jag, jag vet att vissa ”bara” kokar upp vatten i vattenkokare och häller över lökbitar i en skål, det verkar fungera precis lika bra. Tydligen funkar det även med rödlök.

Ställ sedan hela kastrullen i det rum där den hostande personen befinner sig. Nattetid när en vill sova ordentligt utan att bli störd av hosta är det perfekt att ställa på nattduksbordet. Lökångorna innehåller mycket svavel som har bra verkan på infektioner och sägs döda både virus och bakterier.

Det luktar väl inte tårta i rummet efteråt av den kokta löken, men vad gör väl det?

Självklart litar du till ditt sunda förnuft och uppsöker vården om du är orolig eller misstänker krupp, lunginflammation, kikhosta och liknande.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare